Paříž obnovila tradici závodu číšníků. Tři kilometry ve stylu Vrchní prchni musí absolvovat s vodou, kávou a croissantem

Paříž má za sebou druhý ročník obnoveného běhu číšníků a číšnic. Na tříkilometrovou trasu se vydaly desítky profesionálů v bílých košilích a zástěrách – s tácy, na kterých měli tradiční pařížskou objednávku: vodu, kafe a croissant. Ti nejlepší to zvládli za necelých dvacet minut. Po nich se do pařížských ulic a se stejnou objednávkou vydali i neprofesionálové.

„Říkali jsme si, že to prostě zkusíme. Na tácu máme croissant a sklenici vody, kterou automaticky nosíme k espressu. To je zlaté pravidlo v pařížských bistrech,“ říká Corentin, který studuje hotelovou školu. Do závodu se zapsal i s třemi svými kamarády a spolužáky. Všichni stážují v pětihvězdičkovém hotelu. Na závod prý trénovali doslova ve dne v noci.

Letošního závodu se podle něj zúčastnilo přes 500 lidí

„Jojo, trénovali jsme. Včera jsme běhali mezi bary až do čtyř do rána. Takže dneska nemáme přehnané cíle – prostě jen dokončit závod,“ smějí se.

Závod pro všechny generace

Závod je oficiálně během číšníků, běhat se ale prý nesmí – povolena je jen rychlá chůze. Jinak by pravděpodobně střepy z rozbitých šálků a sklenic komplikovaly průběh závodu.

Vítězem závodu se letos stal Gibi, který pracuje ve známé restauraci ve čtvrti Pigalle nedaleko baziliky Sacré Coeur. Tříkilometrovou trasu s tácem zvládl za 18 minut a 29 sekund.

Vítěz závodu profesionálů Gibi 3kilometrovou trať zvládl za 18 minut a 29 sekund

To pamětník André Duval, čerstvě 76letý, skončil na 150. místě: „Vzpomínám na běhy číšníků ještě za Chiraca před 40 lety. Chirac přišel mezi nás jako dnes současná starostka Anne Hidalgová. Tehdy byl závod delší, měřil 8 kilometrů. Bylo to podobné jako dnes, ale přece jen o něco přísnější. Kdybychom tehdy přišli jako někteří dnes v teniskách a bez motýlku, tak bychom nemohli závodit.“

André Duval úbor nepodcenil – závod absolvoval s červeným motýlkem, černým sakem, bílou košílí, v tesilkách a polobotkách. Říká, že to byla legrace – za sebou má i podstatně delší závody: „Běžel jsem 60 maratonů se svým tácem, 28 z nich tady v Paříži. Další pak v Londýně, Berlíně, Bruselu, Frankfurtu.“

Závod číšníků má v Paříži bezmála stoletou tradici

Obnovená tradice

Hned po profesionálech se do pařížských ulic s tácy vydali i neprofesionálové. Jejich závod vyhrál Gaspard.

Gaspard, vítěz  závodu neprofesionálů

„Bolí mě nohy, ty tři kilometry jsou znát. A to jsem trénoval i s tácem,“ zdůrazňuje. Na tácu mu zbyl croissant, a tak mě zajímá mě, co s ním po závodu udělá. „Nejsem si jistý, jestli ho budu jíst. Vylila se na něj voda. Nechcete ho?“ usmívá se.

Promáčený croissant mě ale taky úplně neláká. S poděkováním odmítám, loučím se s Gaspardem a jdu si prohlédnout černobílé fotografie z minulých ročníků závodu, které jsou instalované na oplocení u cílové rovinky.

Poprvé se číšníci vydali do pařížských ulic už v roce 1914. Závod z organizačních a finančních důvodů zanikl bezmála o 100 let později, v roce 2011. Až loni uspořádala pařížská radnice 1. ročník obnoveného závodu.

„Cílem je podpořit a zpropagovat pařížské dědictví a zviditelnit lidi, kteří utvářejí každodenní život hlavního města,“ vysvětluje radní pro sport Pierre Rabadan.

Letošního závodu se podle něj zúčastnilo přes 500 lidí a další stovky jich sledovaly a podporovaly číšníky a číšnice v ulicích.

autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat