Ovocnáři kácí sady. Pěstování ovoce se nevyplatí kvůli vysokým nákladům i konkurenci z Polska

Českým ovocnářům se přestává vyplácet pěstovat ovoce. Kácí proto desítky hektarů vzrostlých a zdravých stromů. Důvodem je dvakrát levnější ovoce ze zahraničí a přitom vyšší náklady za energie, naftu i mzdy. Na postupný úbytek sadů dlouhodobě upozorňuje i Ovocnářská unie ČR. Ve kterých regionech ubyde nejvíce sadů? Poslechněte si reportáž.

V České republice výrazně ubývá ovocných sadů. Za posledních 30 let se jejich plocha snížila o víc než 40 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Kácení ovocných stromů pokračuje i letos. Ovocnáři často říkají, že se jim pěstování jablek a dalšího ovoce už nevyplatí. Tisíce stromů tak půjdou k zemi.

Nízká rentabilita ovocnářství

Čtěte také

Na jihu Čech nejvíc stromů, čtyři tisíce, pokácí ovocnáři u Rábína na Prachaticku. Společnost Zeas Agro Rábín zruší sad na deseti hektarech. Podle předsedy představenstva společnosti Vladimíra Soukupa se pěstování jablek přestává vyplácet.

Polští ovocnáři ztratili trh na Ukrajině, dováží tedy víc jablek do Čech. Poláci nabízejí ovoce za poloviční ceny než naši ovocnáři. Náklady na pěstování se přitom zvýšily. Jde o ceny energií, nafty nebo mzdy zaměstnanců.

Kvůli nízké rentabilitě má o ovocnářství zájem čím dál méně mladých zemědělců.

Další jihočeští ovocnáři zatím masivní zmenšování sadů nechystají. Zemědělci sice na 25 hektarech stromy vykácí, ale je to jen v rámci obnovy sadů. Výhledy menších jihočeských ovocnářů nejsou nicméně příliš optimistické. Nejde jenom o současnou situaci na trhu. Kvůli nízké rentabilitě má o ovocnářství zájem čím dál méně mladých zemědělců.

Drahé skladování, malý odbyt

Ovocnáři na Litoměřicku likvidují hlavně jabloně. Podle sadařů je právě u jablek problém s drahým skladováním a malým odbytem. Kromě jabloní pěstitelé kácí například třešňové sady. V Klapém je to osm hektarů, v Držovicích na Úštěcku letos například omezí pěstování černého rybízu, a to o dva hektary. Sadař Jaroslav Boček uvedl, že za to mohou hlavně nízké výkupní ceny ovoce.

Jablka

Současně ale doplnil, že pokud se situace na trhu zlepší, pěstování černého rybízu opět rozšíří. Část oslovených sadařů zatím nezmenšuje rozlohu svých sadů.

Naopak například Valdemar Grešík by chtěl své stávající sady v okolí Chotiměře i rozšířit. Problém je ale podle něj s hledáním sadařů, kteří by se tomuto řemeslu chtěli věnovat.

Likvidace 26 hektarů

Na střední Moravě někteří pěstitelé kácejí i tisíce jabloní a višní. Plochy sadů zmenšují třeba ovocnáři zemědělského družstva, které se nachází v Senicích na Hané.

Během dvou let se dostaneme na poloviční výměru.
Vedoucí ovocnářství v Klopině na Šumpersku Michal Horáček

„Díváme se na závěr likvidace šestnáctihektarového sadu jabloní. V současné době tady vidíme vykopávání kořenů,“ popisuje vedoucí zemědělského družstva Senice na Hané Jaroslav Mačkal.

Stojíme na okraji obce Vilémov a díváme se na rozlehlou plochu, kde ještě nedávno rostly jabloně. Teď už tu po stromech zbyly jen hromady větví čekající na štěpkování.

„Ještě jsme likvidovali devět hektarů višní a jeden hektar červeného rybízu. Sklizeň jádrovin u nás bude cca o 15 až 20 procent nižší, dodává Jaroslav Mačkal.

Pěstování ovoce se dlouhodobě nevyplácí. Ztrátovost v poslední době ještě prohloubily vysoké náklady na energie.

,Na změnu už je pozdě‘

Čtěte také

„Farmářské ceny oscilují zhruba 10 let kolem stejných hodnot, ale vstupy do toho provozu, do ovocnářství a obecně do zemědělství, vyrostly astronomicky nahoru,“ vysvětluje Mačkal.

Část sadů letos likvidují třeba i v ovocnářství v Klopině na Šumpersku. Potvrzuje to jeho vedoucí Michal Horáček: V letošním roce snižujeme o dalších 40 hektarů. Z naší výměry to činí zhruba 20 procent a myslím si, že na změnu situace už je prakticky pozdě. Předpokládám, že v příštím roce bychom snížili výměru o dalších 20 procent. Během dvou let se dostaneme de facto na poloviční výměru.

Na postupný úbytek sadů dlouhodobě upozorňuje i Ovocnářská unie ČR.

Spustit audio

Související