Dáte si raději rumovou pralinku, nebo jablečný koláč? V moštárně ve Virginii experimentují s chutí cideru

Kdo někdy četl nebo viděl Pravidla moštárny, nemůže být na pochybách, že se na východním pobřeží Spojených států pěstovala ve velkém jablka kvůli cideru. Dnes už to asi není tak populární jako před sto lety, stále ale existují firmy, které cider vyrábějí. Třeba Mount Defiance Cidery v americké Virginii.

Vcházíme do výroby. Je to pár metrů čtverečných velká místnost, kde se dělá všechno. Jsou tu vidět tanky, kde cider zraje. Je tady pár sudů, se kterými se dělají různé experimenty. Je tu lahvovač, štítkovač... zkrátka vše, na co si člověk vzpomene.

Místo vína jablka (a ne ledajaká)

Ve většině spojených států používáme pro cider dva různé termíny. Sladký nealkoholický a hard cider, který v sobě má alkohol. V Evropě jsem na sladký cider v podstatě nenarazil, maximálně tak pro děti. My děláme vesměs tu sušší variantu. Naše klasická produkce je plně kvašená, bez přidaného cukru, lehká, řízná. Od toho se občas odchýlíme k něčemu, co bych nazval polo-sladký cider,“ vysvětluje mi Ed, který tady cider dělá.

Čtěte také

Výrobní proces je víceméně stejný jako při výrobě bílého vína, až na to, že my používáme jablka,“ pokračuje. Ty mají na výslednou chuť cideru velký vliv.

Jenže ta, která se na výrobu cideru používají, by vám asi nechutnala: „Klasická jablka na cider nejsou dobrá k ničemu jinému. Můžete použít i stolní jablka, která dobře chutnají, ale po zkvašení jim bude chybět chuť. Ciderová jablka jsou typicky buď sladko-hořká nebo kyselo-hořká,“ poučuje mě Ed.

Vlastní sady, vlastní sudy

Dřív prý bylo sadů s takovýmito jablky po celém východě Spojených států plno, postupně ale vymizely. Moštárna tak jablka shání, kde se dá, a dokonce začíná sázet vlastní sady: „Pokud se k nám dostanou nějaké starší odrůdy, tak je určitě využijeme. Když jsme sázeli, museli jsme zvažovat i to, jak nám tu jabloně porostou, takže jsme vybrali třeba odrůdu Arkansas Black, ze které je dobrý cider.“

Dobrý cider přejímá chuť taky ze sudů. Ty používají vlastní, protože stejná firma má kromě moštárny také palírnu. „Zrání v sudech se osvědčilo. To u menších moštáren uvidíte často. Naší vlajkovou lodí je cider zrající v sudech od našeho bourbonu, ale máme i cider ze sudů od rumu,“ chlubí se Ed.

Rumová pralinka, nebo jablečný koláč?

Jdu ho ochutnat: je to cider, ale má zvláštní, trochu rumovou chuť. Skoro jako rumové pralinky. „Většina těch ochucených ciderů, co děláme, je v malých dávkách, pod 200 litrů,“ dodává Ed.

Jeho pokusy mají, zdá se, u návštěvníků úspěch: „Dávám si jejich Apple pie cider, má takovou podzimní chuť, koření. Je osvěžující,“ říká mi nad ciderem Rachel.

V jedné místnosti o pár metrech čtverečných se odehrává téměř vše
autoři: Jakub Lucký , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související