Pravý cider by většinu lidí porazil, říká nekorunovaný král tradičního britského nápoje

V Česku, kde se dlouhodobě zkonzumuje nejvíc piva na hlavu, se tento alkoholický nápoj ze zkvašených jablek asi hned tak neprosadí. Na britských ostrovech je ale cider tradičně velmi oblíbený. Ten úplně nejlepší se prý rodí z jablek slunného anglického hrabství Somerset. Za nekorunovaným králem tamního cideru se zastavil zpravodaj ve Spojeném království Jaromír Marek.

Čtěte také

Roger Wilkins otočí dřevěným kohoutkem a z dřevěného sudu se řine zlatavá tekutina. Jeden takový sud má 120 galonů a je v něm šťáva asi z šesti set kilogramů jablek. „Týdně tady vyčepuji 3 až 4 takové sudy… Když je teplo a sluníčko svítí, lidé mají větší žízeň. V zimě se pije méně,“ směje se Roger. Muž na prahu sedmdesátky, který bývá označován jako král cideru ze Somersetu.

„Můj dědeček koupil statek v roce 1917. Já se tady na farmě narodil a pomáhal jsem dělat cider ještě jako školák. Od dědy jsem se naučil všechno podstatné. Nemáme žádný recept, všechno dělám jen na základě zkušenosti. Domácí cider, to je umění,“ dodává.

Drink pro Johnnyho i Nicka

Farma v maličké vesnici Mudgley leží na slunném svahu, obklopená jabloňovým sadem. Výčep je rovnou ve stodole. Jsou čtyři hodiny odpoledne a stolky už se zaplnily. Jsou tady místní i přespolní, kteří si přijeli pro zásoby.

Rodinnou farmu založil Rogerův dědeček v roce 1917

Sláva Rogera Wilkinse sahá až daleko za hranice hrabství Somerset. Posedět v jeho stodole u pinty cideru zajíždí pravidelně třeba bývalý zpěvák Sex Pistols Johnny Rotten nebo Nick Cave. Rogerův cider, to je čistá fermentovaná jablečná šťáva. A docela silná, má skoro 7 procent alkoholu.

Žádná jablečná limonáda

„Toto je pravý cider a ne jako ty limonády, co se vyrábějí ve fabrikách. Kdybyste dali ochutnat lidem před nějakými čtyřiceti lety to, co se teď vydává za cider, chrstli by vám to pod nohy,“ tvrdí Roger. „Ale lidé jsou dnes zvyklí jíst sladká jídla a pít sladké nápoje. Pravý cider by je porazil. Naštěstí jsou stále lidé, kteří pravý cider ocení.“

Čtěte také

Roger je na svůj cider patřičně hrdý a prakticky nic jiného ani nepije. Například piva by se nedotknul: „Pivo nepiju, nechutná mi. Stejně tak nepiju ani průmyslově vyráběný cider. Když jdu do hospody, dám si guinness.“

Zato ciderů, nejlépe těch svých, prý vypije 16 až 20 pint denně. Tomu se ale snad ani nechce věřit.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související

  • Cidre není cider! Víte, co pijete?

    Víte, jaký je rozdíl mezi alkoholickými nápoji z jablečné šťávy, kterým někdo říká „sídr“ a jiný zase „sajdr“? Rozdíl není totiž jen ve výslovnosti.