Pravý cider by většinu lidí porazil, říká nekorunovaný král tradičního britského nápoje

Roger Wilkins bývá označován jako král cideru ze Somersetu
Roger Wilkins bývá označován jako král cideru ze Somersetu

V Česku, kde se dlouhodobě zkonzumuje nejvíc piva na hlavu, se tento alkoholický nápoj ze zkvašených jablek asi hned tak neprosadí. Na britských ostrovech je ale cider tradičně velmi oblíbený. Ten úplně nejlepší se prý rodí z jablek slunného anglického hrabství Somerset. Za nekorunovaným králem tamního cideru se zastavil zpravodaj ve Spojeném království Jaromír Marek.

Cider je pochoutka Asturie, ale domů si ho nevozte. Lepší je vypít ho na místě

Jablečný cider je pochoutka Asturie

Španělsko nejsou jen dlouhé pláže, temperamentní flamenko a koktejl vína s ovocem zvaný sangria. Na drsnějším severu Španělska v Asturii se místo vína pije „jabčák“, tedy cider. V údolích mezi horami se ho vyrobí a vypijí tisíce litrů. Zkvašený jablečný mošt nemá rád cestování, a tak je nejlepší vypít ho hned na místě.

Roger Wilkins otočí dřevěným kohoutkem a z dřevěného sudu se řine zlatavá tekutina. Jeden takový sud má 120 galonů a je v něm šťáva asi z šesti set kilogramů jablek. „Týdně tady vyčepuji 3 až 4 takové sudy… Když je teplo a sluníčko svítí, lidé mají větší žízeň. V zimě se pije méně,“ směje se Roger. Muž na prahu sedmdesátky, který bývá označován jako král cideru ze Somersetu.

„Můj dědeček koupil statek v roce 1917. Já se tady na farmě narodil a pomáhal jsem dělat cider ještě jako školák. Od dědy jsem se naučil všechno podstatné. Nemáme žádný recept, všechno dělám jen na základě zkušenosti. Domácí cider, to je umění,“ dodává.

Drink pro Johnnyho i Nicka

Farma v maličké vesnici Mudgley leží na slunném svahu, obklopená jabloňovým sadem. Výčep je rovnou ve stodole. Jsou čtyři hodiny odpoledne a stolky už se zaplnily. Jsou tady místní i přespolní, kteří si přijeli pro zásoby.

Rodinnou farmu založil Rogerův dědeček v roce 1917

Sláva Rogera Wilkinse sahá až daleko za hranice hrabství Somerset. Posedět v jeho stodole u pinty cideru zajíždí pravidelně třeba bývalý zpěvák Sex Pistols Johnny Rotten nebo Nick Cave. Rogerův cider, to je čistá fermentovaná jablečná šťáva. A docela silná, má skoro 7 procent alkoholu.

Žádná jablečná limonáda

Tradiční česká jablka za deset let zmizí, varuje výrobce cideru Ondřej Frunc

Ondřej Frunc

Češi jsou k cideru stále ještě nedůvěřiví. A jak říká Ondřej Frunc, který jej už dlouhé roky vyrábí, vlastně se tomu ani nemůžeme příliš divit. „První cidery, které přišly do Česka, byly jen ‚chemie’, nešlo o skutečnou vinařinu,” vzpomíná na dobu před čtyřmi pěti lety.

„Toto je pravý cider a ne jako ty limonády, co se vyrábějí ve fabrikách. Kdybyste dali ochutnat lidem před nějakými čtyřiceti lety to, co se teď vydává za cider, chrstli by vám to pod nohy,“ tvrdí Roger. „Ale lidé jsou dnes zvyklí jíst sladká jídla a pít sladké nápoje. Pravý cider by je porazil. Naštěstí jsou stále lidé, kteří pravý cider ocení.“

Roger je na svůj cider patřičně hrdý a prakticky nic jiného ani nepije. Například piva by se nedotknul: „Pivo nepiju, nechutná mi. Stejně tak nepiju ani průmyslově vyráběný cider. Když jdu do hospody, dám si guinness.“

Zato ciderů, nejlépe těch svých, prý vypije 16 až 20 pint denně. Tomu se ale snad ani nechce věřit.

Spustit audio
autoři: Jaromír Marek, Anna Duchková|zdroj: Český rozhlas

Související

  • Cidre není cider! Víte, co pijete?

    Víte, jaký je rozdíl mezi alkoholickými nápoji z jablečné šťávy, kterým někdo říká „sídr“ a jiný zase „sajdr“? Rozdíl není totiž jen ve výslovnosti.