Tradiční česká jablka za deset let zmizí, varuje výrobce cideru Ondřej Frunc

28. červen 2017

Češi jsou k cideru stále ještě nedůvěřiví. A jak říká Ondřej Frunc, který jej už dlouhé roky vyrábí, vlastně se tomu ani nemůžeme příliš divit. „První cidery, které přišly do Česka, byly jen ‚chemie’, nešlo o skutečnou vinařinu,” vzpomíná na dobu před čtyřmi pěti lety.

Výroba skutečného cideru si přitom s výrobou vína skoro v ničem nezadá. „Vyrobíte jablečný mošt, který necháte zkvasit. Byť se základ trochu liší, průběh je stejný jako u vína,” popisuje.

Základem kvalitního cideru jsou - jak jinak - kvalitní jablka. Na každém z nich přitom záleží. „Moderní úrody jablek se u nás šíří od čtyřicátých let. Pocházejí z Itálie, bývají krásná a mají vysokou odolnost. Jsou ideální produkt do supermarketu, ale když je prokvasíte, nezbude z nich nic. Tato jablka totiž nemají charisma,” popisuje Ondřej Frunc.

To u takzvaných „starých” odrůd už je situace složitější. Jde totiž o skutečnou plejádu lokálních druhů, z nichž každý má jinou chuť a jiné vlastnosti.

Pokud někdo chce ovoce od silnice sbírat ve velkém, musí podle silničáře Jana Míky zaplatit

„Tato jablka už se dnes ale nepěstují masově. Nedostávají se na ně dotace, nejsou v zemědělských programech. A naše jablečné bohatství pomalu mizí,” poukazuje. „Když dnes nebudeme sázet, za deset let zbude už jen pár moderních odrůd. A nejen cider zmizí.”

Sám Ondřej Frunc tak dnes nejenže vyrábí cider, ale zároveň se snaží zachránit co nejvíc z lokálních českých odrůd jablek. „Jsme v kontaktu se sadaři, kteří je pěstují, vykupujeme je od nich a tak dále. Dřív jsme třeba dělávali sběr,” vzpomíná.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru: kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autoři: lvb , als
Spustit audio