Tradiční česká jablka za deset let zmizí, varuje výrobce cideru Ondřej Frunc
Češi jsou k cideru stále ještě nedůvěřiví. A jak říká Ondřej Frunc, který jej už dlouhé roky vyrábí, vlastně se tomu ani nemůžeme příliš divit. „První cidery, které přišly do Česka, byly jen ‚chemie’, nešlo o skutečnou vinařinu,” vzpomíná na dobu před čtyřmi pěti lety.
Výroba skutečného cideru si přitom s výrobou vína skoro v ničem nezadá. „Vyrobíte jablečný mošt, který necháte zkvasit. Byť se základ trochu liší, průběh je stejný jako u vína,” popisuje.
Základem kvalitního cideru jsou - jak jinak - kvalitní jablka. Na každém z nich přitom záleží. „Moderní úrody jablek se u nás šíří od čtyřicátých let. Pocházejí z Itálie, bývají krásná a mají vysokou odolnost. Jsou ideální produkt do supermarketu, ale když je prokvasíte, nezbude z nich nic. Tato jablka totiž nemají charisma,” popisuje Ondřej Frunc.
To u takzvaných „starých” odrůd už je situace složitější. Jde totiž o skutečnou plejádu lokálních druhů, z nichž každý má jinou chuť a jiné vlastnosti.
„Tato jablka už se dnes ale nepěstují masově. Nedostávají se na ně dotace, nejsou v zemědělských programech. A naše jablečné bohatství pomalu mizí,” poukazuje. „Když dnes nebudeme sázet, za deset let zbude už jen pár moderních odrůd. A nejen cider zmizí.”
Sám Ondřej Frunc tak dnes nejenže vyrábí cider, ale zároveň se snaží zachránit co nejvíc z lokálních českých odrůd jablek. „Jsme v kontaktu se sadaři, kteří je pěstují, vykupujeme je od nich a tak dále. Dřív jsme třeba dělávali sběr,” vzpomíná.
Poslechněte si záznam celého rozhovoru: kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.