Cidre není cider! Víte, co pijete?

28. říjen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Víte, jaký je rozdíl mezi alkoholickými nápoji z jablečné šťávy, kterým někdo říká „sídr“ a jiný zase „sajdr“? Rozdíl není totiž jen ve výslovnosti. Jde o dva různé nápoje, kde základem jsou jablka, ale jejich následná výroba se liší.

Anglický cider je kvašený alkoholický nápoj, který se vyrábí z různých odrůd jablek (někteří výrobci používají až 15 odlišných typů). Právě kvůli tomu jeho produkce často vyžaduje, aby po samotném kvašení a pasterizaci ještě výrobce přidal sladidlo a oxid uhličitý — a tak docílil požadované barvy a chuti. 

Francouzský cidre pochází z Normandie a původně šlo o levnější venkovskou náhražku vína. Jablka k jeho výrobě se pečlivě vybírají a některé jejich druhy nejsou ani určené k běžné spotřebě. 

Tradiční česká jablka za deset let zmizí, varuje výrobce cideru Ondřej Frunc

Ondřej Frunc

Češi jsou k cideru stále ještě nedůvěřiví. A jak říká Ondřej Frunc, který jej už dlouhé roky vyrábí, vlastně se tomu ani nemůžeme příliš divit. „První cidery, které přišly do Česka, byly jen ‚chemie’, nešlo o skutečnou vinařinu,” vzpomíná na dobu před čtyřmi pěti lety.

Cidre kvasí v neprodyšně uzavřených lahvích a svou chuť i perlivost získává pouze během tohoto procesu, tedy přírodní cestou. Kvalitnější cidre se označuje jako suchý či sladký, podobně jako u vína — a ten suchý obsahuje větší procento alkoholu. 

Na chuti se projevuje vybraná odruda jablek i délka kvašení. Liší se i obsah alkoholu, a to od 5 do 12 procent. K výrobě se dají použít také hrušky. Kvalitnější francouzské cidry se pijí ze sklenic na víno či na šampaňské. 

V Británii a Irsku se cider pije z pint, na jaké jsme zvyklí u piva. 

autoři: Martina Poliaková , kpk
Spustit audio