Ondřej Ruml vzdal na Radiožurnálu živě poctu všem, kdo v srpnu 1968 vysílali i poslouchali

21. srpen 2020

Další Koncert pro jiné myšlenky jsme odvysílali v pátek 21. srpna. Výročí okupace Československa jsme si připomněli trochu netradičně – melodiemi Jaroslava Ježka s texty Voskovce a Wericha. V rozhlasové kavárně na Vinohradské třídě přímo do éteru zpíval Ondřej Ruml. Z archivu zaznělo několik hlasových záznamů Jana Wericha nebo Zdeňka Svěráka, kterému se coby pamětníkovi srpnových událostí pokusila moderátorka Lucie Výborná zavolat. 

A jak souvisí písničky V+W s rozhlasem a srpnovou okupací?

Když si ve dnech po 21. srpnu 1968 našli redaktoři a technici Československého rozhlasu nejrůznější utajená studia, zmínil se před mikrofonem jeden z nich – Karel Tejkal –, že by se mnohem lépe vysílalo, kdyby byly k dispozici desky s písničkami Voskovce a Wericha. Přestože nikdo vlastně nevěděl, odkud zrovna signál běží, za vraty konspiračního studia se začaly vršit gramofonové desky…

Koncerty pro jiné myšlenky vznikly s cílem rozptýlit posluchače během nouzového stavu a se stejným záměrem pokračují v letních měsících. Rozhovory spojené s živou hudbou se vysílají každý pátek v 18.30. To nejlepší z koncertů následně Radiožurnál zařadí také do nedělního dopoledního vysílání od 10.00.

Všechny koncerty můžete sledovat živě na webu Radiožurnálu nebo na našem Facebooku.

autoři: Tomáš Černý , and

Související