Oficiální smír s čarodějkami? Ve Skotsku sílí kampaň za očištění tisíců obětí čarodějnických procesů

Skotsko se možná oficiálně omluví za dávné hony na čarodějnice. Tamní premiérka Nicola Sturgeon podpořila organizaci s názvem „Skotské čarodějky“, která před dvěma lety zahájila kampaň s cílem očistit tisíce obětí čarodějnických procesů a postavit jim národní památník.

Tečku za téměř dvěma staletími honů na čarodějnice se symbolickou omluvou chystají udělat představitelé skotské vlády. Typickými obětmi zákona o čarodějnictví z roku 1563 byly podle skotské Národní galerie starší vdovy nebo neprovdané ženy, staré panny. Dvě třetiny obviněných tehdy končily na popravišti nebo na hranici.

Čtěte také

Skotská horlivost

„Co nás laiky možná překvapí, je počet těch čarodějnických procesů ve Skotsku. Právnička Claire Michellová, která vede iniciativu Skotské čarodějky, tvrdí, že ve Skotsku v přepočtu na obyvatele tehdy popravili pětkrát víc lidí než jinde v Evropě,“ podotýká zahraniční redaktorka Helena Berková.

Podle propočtů historiků z Univerzity v Edinburghu by se pozdní omluva měla týkat až čtyř tisíc obviněných, z nichž 84 procent byly ženy. Pro srovnání, Česko eviduje 200 obětí podobných procesů, zejména na Jesenicku a Šumpersku. „Skoti v tom byli velice horliví i ve srovnání s Anglií,“ dodává Berková.

Čtěte také

20 let po Salemu

Celá záležitost se ve Skotsku skloňuje v souvislosti s blížícím se Mezinárodním dnem žen. „Právě 8. března před dvěma lety zahájila organizace Skotské čarodějky svou kampaň. Zveřejnili petici, kterou od té doby podepsaly přes tři tisíce lidí, loni ji pak předložili skotskému parlamentu. Koncem prosince návrh omluvy podpořila skotská premiérka Sturgeonová vedoucí Skotskou národní stranu a naznačila, že to vláda brzy schválí,“ vysvětluje Berková.

Nynější skotské snahy navazují na očištění památky obětí honů na čarodějnice v Salemu, které americký stát Massachussetts rehabilitoval před dvaceti lety. Od konce 17. století bylo v tamních procesech obviněno 150 lidí, z nichž 25 salemští popravili.

autoři: Helena Berková , jkh
Spustit audio

Související