Obyvateli francouzského Biarritzu nejsou jen bohatí lázeňští klienti. Na své si tam přijdou třeba i želvy nebo tuleni

Nádherné dlouhé písčité pláže, malé útesové ostrůvky s parky i malebné přímořské promenády. Francouzskému Biarritzu se přezdívá perla Baskicka. Na začátku 20. století byste tu potkali ruské šlechtice, kteří sem utekli po Velké říjnové revoluci. Ale taky významné umělce jako třeba Coco Channel nebo Ernesta Hemingwaye. Lázeňské město je už od konce 19. století také centrem francouzské oceánografie. Do tamního přímořského akvária vyrazil reportér Martin Balucha.

Pomalu vcházím do pavilonu akvária pro želvy, které trochu připomíná obří potemnělou jeskyni s různými výběžky. Spolu s několika želvami tu ve vodě plave i několik obřích ryb.

Čtěte také

„V akváriu teď máme tři mořské želvy dvou různých druhů. Jsou tu dvě karety obecné a jedna kareta obrovská,“ říká Stéphane, pečovatel, ošetřovatel i animátor v jedné osobě.

„Dvě z těchto zvířat uvízla na mělčině, byla unavená a zraněná. Starali jsme se o ně v našem zdravotním středisku. Želvy vypouštíme obvykle zpátky do volné přírody, u některých se to ale nepodaří,“ dodává.

Želva je i pro žraloka oříšek

vystava akvarium Biarritz.jpg

„Jmenují se Alice a Caroline. Alice je největší z našich želv. Nejstarší je kareta obrovská, té je něco málo přes 30 let. Mořské želvy se dožívají od 60 do 80 let. Vypadá to tedy, že s námi budou ještě hodně dlouho,“ usmívá se Stéphane a do mikrofonu návštěvníkům vysvětluje, že kareta obrovská si pochutnává hlavně na řasách, zatímco její parťačka v akváriu, kareta obecná, žere i menší ryby.

Stéphanův výklad není žádnou jednostrannou „nalejvárnou“. Dětí i jejich rodičů se ptá třeba na to, jestli vědí, který z mořských predátorů dokáže rozkousnout tvrdý želví krunýř. „Tak silné zuby má třeba žralok tygří nebo žralok bělavý,“ spěchá jim na pomoc s odpovědí, a ještě dodává informaci, jak dlouho mořské želvy dokážou vydržet pod vodou:

„Vědci mluví o několika hodinách. V akváriu jsme zjistili, že naše želvy vydrží 30 až 40 minut pod vodou. Když si vezmete, že tato zvířata mají plíce, je to slušná výdrž,“ zdůrazňuje Stéphane.

Gurmán Charlie a jeho harém

Na terase budovy akvária plave v malém bazénku pětice tuleňů. Jeden z nich je opravdu velký, mohutný a trochu tlustý. Jmenuje se Charlie a je to dominantní samec. Kolem něj proplouvají čtyři samičky. „Ta nejstarší se jmenuje Titounette. Jeho nejmilejší je Sylvestrine a pak jsou tady ještě Noella a Issard. Noella se narodila přímo tady v akváriu,“ doplňuje Stéphane.

Čtěte také

Animátor teď vylezl na jeden z betonových kamenů. Chystá se velká atrakce pro návštěvníky – krmení tuleňů. V ruce má dlouhou tyčku zakončenou bílým míčkem, krouží s ní kolem zvířat a ta provádějí různé kousky. Na konci cvičení vždycky dostanou rybu.

Pokaždé až do dna

„V akváriu je krmíme jenom rybami, skoro bych řekl, že výhradně makrelami. Ty mají totiž pěkně tučné maso. Tuleni jsou docela gurmáni. Teď takhle z rána je ještě docela chladno. A čím je chladněji, tím víc jim chutná,“ vysvětluje Stéphane.

Cvičení končí, ale tuleni potřebují mít jistotu, že nepřijdou o žádnou laskominu. A tak když je program u konce, musí jim animátor vždy ukázat, že má prázdné kbelíky.

Tuleň Charlie je jediným samcem ve zdejším akváriu
autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio

Související