Želví populaci na Galapágách zachránil Diego z kalifornské zoo

Víte, kde je na zemi ráj? Je od nás hodně daleko, asi 11 tisíc kilometrů, a neplánujte, že byste se tam usadili. Je to totiž zakázané. Ale na výlet se tam jet dá. To místo najdete na rovníku v Tichém oceánu, tisíc kilometrů od pobřeží Ekvádoru, k němuž také administrativně patří. Jsou to Galapágy. Vítejte na ostrově Santa Cruz.

Všichni jsme o nich už slyšeli a možná jsme i viděli přírodopisné filmy o zvířatech, která jinde na planetě nenajdete. Přesto, když přistanete na prvním z asi pětačtyřiceti ostrovů, uvidíte něco, co vám vyrazí dech.

Lachtany, leguány, kraby, ptáky, kteří se nebojí lidí. Vůbec před vámi neutíkají, ba naopak, musíte si dát pozor, abyste na ně omylem nešlápli. Jak je to možné? Tito obyvatelé Galapág nemají nepřátele. Nejsou tu žádní predátoři a lidi se k nim alespoň posledních 55 let, co jsou Galapagy chráněny UNESCO, chovají slušně.

Čtěte také

Zvířecí trosečníci pomohli Darwinovi

Vyjeli jsme o výš, do kopců ostrova Santa Cruz, asi do výšky 300 metrů nad mořem. Všude kolem, kam se podíváme, vidíme obří želvy. Od průvodce Daniele se dozvídáme, že jich tu žije na tři tisíce.

Všiml si, že na různých galapážských ostrovech se různě vyvinuly pěnkavy, podle toho, jaká tam byla potrava. Někde měly silné zobáky na louskání ořechů, jinde dlouhé, tenké na vyndávání hmyzu z kůry stromů.

Zvířata na Galapágách chrání před turisty mimo jiné také UNESCO

Želví ráj to na pohled

Nebo želvy. Na ostrovech, kde nebylo dost potravy při zemi, se jim vyklenul krunýř za krkem, aby mohly víc zvednout hlavu a chroustat listy z vyšších keříků. Právě tomuto druhu želv ale hrozilo vyhynutí. Zbyli jen dva samci a dvanáct samic. A co čert nechtěl, ti dva samci se odmítli pářit.

Pak ale přišla spása ze Spojených států. „Zoologická zahrada v San Diegu nám dala vědět, že tam ještě jednoho samce mají a že nám ho mohou vrátit,“ říká Ramiro Tomala, jeden z průvodců na Galapágách.

Čtěte také

„Diego se okamžitě stal sexuální konkurencí dvou zdejších samců, a tak nejen, že on sám samičky oplodnil, ale motivoval i ty dva lenochy. Nikdo mu už neřekne jinak než Super Diego. Díky němu máme dneska na Galapágách zdravou populaci čítající více než dva tisíce kusů.“

Krásu Galapág můžete objevovat nejen na souši, ale i pod vodou. Kdyby v tom člověku šnorchl nebránil, vykřikoval by každou chvíli: „To je ale krása!“ Zaplavat si mezi želvami, lachtany a pestře zbarvenými rybami je totiž zážitek opravdu úchvatný.

Lachtani rádi odpočívají na písku

S mikrofonem za lachtanem

Ale pojďme zpátky na pevninu. Ještě bych ráda ulovila nějaký zvuk na památku. Želvy toho moc nenamluví, leguáni také ne, že bych zkusila lachtany? Kousek dál se zrovna dva vyvalují, ale do mluvení se jim moc nechce.

Nakonec se mi však přeci jen podařilo jednoho přemluvit ke krátkému rozhovoru na mikrofon. Co vzkázal posluchačům Radiožurnálu, si určitě poslechněte ze záznamu, lachtaní pozdrav z tichomořského ráje se totiž špatně překládá.

autor: lew
Spustit audio