Největší venkovní varhany na světě je slyšet na míle daleko. Jejich zvuk připomíná oběti válek a násilí

Lyžařské terény oblasti Wilder Kaiser-Brixental patří se svými 250 kilometry tratí a 91 lanovkami a vleky mezi největší v Rakousku. Když vás lyžování omrzí zkuste čas využít k návštěvě historického městečka Kufstein. Nad údolím, kterým protéká řeka Inn, se tyčí monumentální pevnost, ze které se každé poledne do širokého okolí nesou tóny varhan, které jsou prý největší svého druhu na světě.

Den co den krátce po poledni, sotva dozní zvony z kostela svatého Víta, se ve věži Bürgerturm rozezvučí víc než čtyři tisíce píšťal Varhan hrdinů.

Jejich zvuk se z pevnosti nese do širokého okolí. Za příznivých podmínek jsou varhany prý slyšet až v deset kilometrů vzdáleném sousedním Bavorsku anebo na vrcholcích pohoří Wilder Kaiser.

Čtěte také

Největší na světě

O jejich existenci jsem se dozvěděl při noční prohlídce města, kdy nás promrzlými historickými zákoutími Kufsteinu prováděl ponocný v dlouhém těžkém kabátě s nezbytnou halapartnou a lucernou.

Heldenorgel, tedy Varhany hrdinů, postavil v roce 1931 Oskar Walcker. Původní nástroj měl dva rejstříky, v letech 1971 a 2009 byl postupně upravován až do současné moderní podoby.

Varhany hrdinů, postavil v roce 1931 Oskar Walcker. Od té doby prošly několika úpravami až do současné podoby

Pravidelně tu zaznívá žalozpěv Der gute Kamerad – Dobrý kamarád, slavná německá vojenská píseň, při které na pohřbech vojáci salutují jako při hymně. Text o smrti nejlepšího kamaráda napsal německý básník Ludwig Uhland v roce 1809. Zhudebnil ho Friedrich Silcher.

Poselství Dobrého kamaráda

Původní myšlenka Varhan hrdinů byla vzdát poctu padlým v první světové válce. Dnes mají připomínat všechny oběti válek a násilí. Jejich tóny by měly být živoucím památníkem kamarádství, míru a lidského porozumění.

Proto je možná dobré si zvuk varhan vyslechnout přímo na nádvoří pevnosti Kufstein. V minulosti totiž sloužila jako vězení, často pro prominentní a politické vězně.

A možná se vám při poslechu hry zdejšího varhaníka Johannese Bergersanda maně vybaví slova slavného skladatele Johanna Sebastiana Bacha: „Hrát na varhany není žádný kumšt – stačí ve správný čas zmáčknout správnou klapku a zbytek už udělá nástroj sám…“

autor: vlk
Spustit audio