Nový český projekt chce změnit systém balení zboží. Uspěl i v soutěži EON Energy Globe

30. září 2018

Do letošního ročníku soutěže EON Energy Globe se přihlásilo 220 projektů, které šetří přírodu a energie. Experti z nich vybrali ty nejlepší, mezi nimi i tuzemský projekt MIWA, systém pro moderní bezobalové nakupování.

Vědcům se omylem podařilo vytvořit mutanta enzymu, který žere plast

Plastová láhev

Týmu výzkumníků se podařilo vylepšit enzym dříve objevené bakterie, který umí rozložit termoplast PET.

Blížíme se k regálu s velkým displejem. Tereza Dohnalová mi vysvětluje, že právě ten nahrazuje v obchodě obal zboží. Namísto skutečné mouky v papírovém sáčku tak hledáme její digitální kód.

Nejprve si zákazník fotoaparátem na telefonu oskenuje kód zboží a dál už pracuje pouze ve speciální mobilní aplikaci, kde si zvolí množství výrobku a typ obalu. Na výběr je vlastní přinesený obal, zálohovaný vratný anebo papírový sáček.

Mobil a chytré kapsle

V prvních obchodech, konkrétně v pobočkách sítě prodejen se zdravou výživou, by se tento systém bezobalového nakupování měl objevit koncem letošního roku. A jeho autoři by po pilotním provozu rádi rozšířili tento koncept i do zahraničí.

Jednoduchá obsluha, přesný systém vážení a zachování hygieny. To jsou výhody ekologického bezobalového systému prodeje zboží Miwa

Oproti jiným bezobalovým projektům pracuje tento koncept s moderními technologiemi. Kromě mobilní aplikace je využívá ještě v podobě speciálních chytrých kapslí, ve kterých je zboží uloženo a které ho rovnou odváží a připraví k odběru. Prázdné kapsle putují zpět k výrobci, který je znovu naplní a vrací do prodejny.

Zajímavý, ale nákladný

Ekologická revoluce. Obaly z polystyrenu by mohla nahradit „houbová balení“

Materiál vypěstovaný z hub. Nahradí neekologický polystyrén?

Obaly na zboží možná budou ekologičtější než kdy dřív. Polystyrenové výplně krabic, které chrání křehké předměty, by totiž mohl nahradit materiál vypěstovaný z hub. O jeho použití uvažuje například nábytkářský gigant IKEA.

Nové pulty s velkými barevnými obrazovkami, na kterých budou kódy, by se podle plánu autorů nápadu měly objevit i v běžných supermarketech. Ještě předtím ale firmu čeká poměrně nesnadný úkol – přesvědčit výrobce zboží, že se jim do tohoto systému vyplatí investovat.

Budou totiž potřebovat novou balicí a mycí linku a pravděpodobně i další skladovací prostory, protože zálohované kapsle se nedají skladovat tak snadno jako kartonové krabice nebo plastové folie a předlisky. A s ohledem na stahování zálohovaných obalů zpět k výrobcům stoupnou i náklady na přepravu.

„Je jasné, že zejména v pilotní fázi projektu bude nový systém nákladný,“ připouští Lukáš Otevřel, který má ve společnosti Miwa na starosti komunikaci. Ale i tak se domnívá, že nápad zákazníky zaujme, jak ostatně napovídá i úspěch projektu v soutěži EON Energy Globe.

autoři: Petr Kološ , and
Spustit audio