Ekologická revoluce. Obaly z polystyrenu by mohla nahradit „houbová balení“

3. březen 2016

Obaly na zboží možná budou ekologičtější než kdy dřív. Polystyrenové výplně krabic, které chrání křehké předměty, by totiž mohl nahradit materiál vypěstovaný z hub. O jeho použití uvažuje například nábytkářský gigant IKEA.

Houba je ekologická a v přírodě se snadno rozloží. Každý jednotlivý kus zboží se musí zabalit. Na křehké části se dodnes používal polystyren. Ten je ale neekologický, dá se jen velice složitě recyklovat a v přírodě se rozkládá až několik stovek let. Nový materiál z hub se naproti tomu rozloží třeba na kompostu za několik týdnů.

Materiál vynalezla před 10 lety americká společnost Evocative a říká mu „houbové balení“.

Výroba je jednoduchá. Zárodky hub se implantují do forem, které jsou naplněné vlhkým zemědělským odpadem, třeba nevyužitými zbytky plodin. Volné místo pak během několika dní proroste podhoubí, které odpad spojí dohromady a dá mu pevnou strukturu. Nakonec se obal vysuší, čímž se růst hub zastaví.

Čtěte také

V malém měřítku se tato technologie už používá například při produkci designových ekologických výrobků. Houbové obaly zatím používá počítačová firma Dell, která v nich přepravuje velké servery. Teď se chce přidat i největší světový výrobce nábytku IKEA. Vzhledem k tomu, kolik zboží baleného do polystyrenu prodává, to může znamenat obalovou ekologickou revoluci.

autoři: šše ,
Spustit audio