Nestíháte dočerpat rodičovský příspěvek? Nový zákon dává od července naději na změnu

Tisíce rodin každoročně nezvládají dočerpat rodičovský příspěvek, důvodem je ve většině případů narození dalšího potomka. Rodina může totiž příspěvek pobírat pouze na nejmladší dítě a na peníze, které nestihla vyčerpat z předchozího příspěvku, už nemá nárok. Od července by se to ale mohlo změnit – počítá s tím návrh zákona o státní sociální podpoře.

V roce 2019 rodiny nedočerpaly 2,2 procenta rodičovských příspěvků v průměrné výši 53 900 korun. V loňském roce rodiče nedočerpali 3,8 procenta vyplácených rodičovských příspěvků. V průměru takzvaně nedobrali 79 600 korun,“ upřesňuje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. 

Čtěte také

Podle novely zákona z pera poslance hnutí ANO Aleše Juchelky. by ale nově mohly příspěvek jednorázově dočerpat rodiny, ve kterých se další dítě narodí od července letošního roku. Podle Juchelky se tak podpoří porodnost. „Nemusí čekat s početím dalšího dítěte do rodiny až po dočerpání rodičáku,“ vysvětluje poslanec.

Pravidlo nebude platit plošně

Podmínkou bude, aby před narozením dalšího dítěte alespoň jednomu rodiči šel stanovit minimální denní vyměřovací základ, tedy aby pracoval jako zaměstnanec nebo si jako podnikatel platil nemocenské pojištění. Na dočerpání rodičovské tak nedosáhne řada OSVČ nebo třeba studentek.

Podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí je to v praxi každá třetí rodina. „Za prosinec roku 2020 činil celkový počet příjemců rodičovského příspěvku zhruba 310 tisíc. Z tohoto počtu nebyl u 75 tisíců příjemců doložen denní vyměřovací základ,“ popisuje mluvčí resortu Jan Denemark Nováček.

Zákon už ve třetím čtení schválili poslanci a bude ho projednávat Senát. Pokud jej horní komora schválí a svůj podpis připojí také prezident, mohl by začít platit už od července.

autoři: Tereza Beránková , vla
Spustit audio

Související