Otec a matka by se měli na rodičovské alespoň na dva měsíce vystřídat, myslí si EU. Novou směrnicí chce ulehčit ženám návrat do práce

Plenky, kašičky, nočníky a namísto intelektuálních debat s kolegy šišlání s omezenou slovní zásobou. Právě tak popisují rutinu rodičovské dovolené mnohé ženy. Už za dva roky by pro ně ale mohla být snesitelnější. Nově by mohli minimálně na dva měsíce nastoupit na rodičovskou místo své partnerky otcové dětí. Pokud to neudělají, mohla by se jim zkrátit doba čerpání rodičovského příspěvku.

„Teze, že by dítě mělo být s matkou do tří let doma, je spíš trvání na nějaké tradici, než že by to bylo bůhví jak přirozené. Ta představa mi přijde vlastně spíš strašidelná a bezohledná jak vůči dítěti, tak vůči matce,“ vysvětluje třicetiletý Matěj Hon z Teplic, proč se v péči o syna s manželkou vystřídal.

A zatímco matka ročního Eduarda nastoupila zpátky do práce, začal Matěj poznávat všechny nástrahy rodičovské dovolené. „Rodiče by se měli v péči o dítě doplňovat,“ myslí si.

Čtěte také

A podobný názor má také Evropská unie. Schválila proto směrnici, kterou musí Česko včlenit do svého právního systému. „Směrnice zavazuje členské státy umožnit čerpat rodičovskou dovolenou, část této dovolené bude nepřenosná mezi rodiči,“ vysvětluje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Andrea Vašáková.

„Směrnice, kterou před rokem schválili europoslanci, zavádí právo každého rodiče strávit minimálně 4 měsíce na rodičovské dovolené, z toho dva měsíce se nedají mezi rodiči převést, vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Viktor Daněk.

Tohoto práva ale otcové nemusejí využít. Cílem je zavést v zemích EU shodné minimální standardy a finančně otce motivovat, aby s dětmi zůstávali alespoň nějakou dobu doma. Přesnou podobu nových pravidel stanoví čeští zákonodárci.“

Kompenzace ve výši 70 procent

Nejpozději za dva roky by tak čeští zákonodárci měli zajistit, že rodičovskou dovolenou bude minimálně po dobu dvou měsíců čerpat taky druhý rodič. „Aby typicky otcové, kteří vydělávají víc, chtěli dva měsíce strávit se svým malým dítětem,“ vysvětluje Olga Richterová z Pirátů, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku.

Čtěte také

Muži by tak podle návrhu Pirátů mohli v budoucnu čerpat kompenzaci ve výši 70 procent denního vyměřovacího základu. „Myslíme si, že by bylo možné upravit ošetřovné tak, aby těch 70 procent mohlo být pobíráno druhým rodičem,“ doplňuje Richterová.

Kromě možnosti vystřídat se na rodičovské dovolené směrnice počítá taky s prodloužením takzvané otcovské, kterou muži čerpají v prvních šesti týdnech po narození potomka. Nově by s ním místo současných sedmi mohli strávit deset dnů. 

autoři: Tereza Beránková , prh
Spustit audio

Související