Finanční poradna: Ošetřovné přehledně v otázkách a odpovědích

Kvůli zavřeným školám a školkám mají mnozí rodiče napjatý rodinný rozpočet. Musí vyjít s ošetřovným, které od dubna činí osmdesát procent platu. To by správa sociálního zabezpečení měla vyplatit do třiceti dní, přesto mnohým rodičům dosud nepřišlo. Jana Kavková ze Společnosti pro zdravé rodičovství Aperio vysvětluje, jak při podání žádosti o ošetřovné postupovat.

Jak mají postupovat rodiče, kterým ani po třiceti dnech ošetřovné nedorazilo?

Nejprve kontaktujte zaměstnavatele a zjistěte, kdy podklady úřadu předal, případně zda je nemusel opravovat nebo doplňovat.

Čtěte také

Zákonná lhůta vyplacení běží ode dne, kdy správa sociálního zabezpečení obdrží od zaměstnavatele veškeré podklady potřebné k výplatě. Nikoli ode dne, kdy je zaměstnanec odevzdal. Prodleva může nastat, pokud zaměstnavatel podklady předal se zpožděním.

Žádostí o ošetřovné je velké množství, správy jsou zahlceny a vyřízení se může protáhnout.

Na jakou částku mají rodiče nárok?

Do konce března činila výše ošetřovného za den 60 procent denního vyměřovacího základu. Od 1. dubna se nárok se zpětnou účinností zvýšil na 80 procent.

Ošetřovné bude žadatelům zasláno automaticky, není nutné podávat žádnou novou speciální žádost.

Čtěte také

Mají rodiče možnost při pobírání ošetřovného pracovat?

Tuto možnost mají všechny pečující osoby, aniž by o nárok na ošetřovné přišly. Po skončení každého měsíce je nutné zaměstnavateli odevzdat vyplněný tiskopis „Výkaz péče o dítě“ s vyznačenými dny, na něž ošetřovné žádá.

Pokud dítě hlídala jiná osoba a rodič mohl jít do práce, tyto dny ve výkazu nevyznačí a nebude ošetřovné nárokovat, jelikož za ně mu bude náležet mzda. Rodiče obdrží ošetřovné pouze za dny, kdy práci nevykonávali.

Jakým způsobem to dělají rodiče, kteří mají děti ve střídavé péči?

Také jim náleží ošetřovné pouze za dny, kdy o děti skutečně pečovali. Za dobu, kdy o děti pečoval druhý rodič, jim náleží mzda, ne ošetřovné.

Žádost o ošetřovné musí podat oba rodiče, každý svému zaměstnavateli. Každý také musí odevzdat svůj výkaz péče o dítě, ve kterém vyznačí, zda se s někým střídal, kdy pečoval on a kdy jiná osoba.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související