Finanční poradna: Jak se vyznat ve vládní pomoci pro firmy?

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru musely některé firmy zavřít svoje provozovny, jiné podniky zase bojují s propadem zakázek. Výdaje na energie nebo třeba na mzdy zaměstnanců jim ale zůstávají. Finanční rezervy se tak rychle tenčí. Na podporu firem proto vláda schválila hned několik programů.

Vláda od března spouští podpůrné programy v několika vlnách, ať už formou půjček, bankovních záruk, odložení splátek úvěrů a nájemného nebo taky příspěvků na mzdy zaměstnanců. 

Jaké nové programy jsou teď ve hře?

Čtěte také

Jedním z nejnovějších kroků vlády na podporu podnikatelů je například záměr proplatit za ně část nájemného. Konkrétně se má jednat o polovinu částky za období od začátku dubna do konce června. 

V polovině května se má také spustit také záruční program COVID III určený pro větší firmy, které mají do 500 zaměstnanců. Před pár dny navíc vláda odložila povinnost evidovat tržby do konce letošního roku. Zkrátka nepřijdou ani společníci malých firem s ručením omezeným, kteří jsou postiženi krizí. Nově dosáhnou na příspěvek 500 korun denně. 

Přehled vládních opatření na pomoc podnikatelům a živnostníkům:

 

  • Kurzarbeit: finanční kompenzace pro zaměstnavatele, kterým současná situace znemožnila přidělovat práci zaměstnancům.
  • Program COVID I: bezúročné půjčky s ročním odkladem splátek. 
  • Program COVID II: OSVČ i malým a středním podnikům bude ČMZRB ručit za úvěry u komerčních bank a také jim přispěje až milion korun na úhradu úroků.
  • Program COVID III: ČMZRB v něm bude ručit za úvěry od komerčních bank. ČMZRB bude moci zaručit úvěry až v objemu 500 miliard korun, a podpořit tak kolem 150 000 OSVČ a podniků zaměstnávajících až 500 zaměstnanců.
  • Ošetřovné pro OSVČ: osoby samostatně výdělečně činné, které musely po uzavření škol a dalších zařízení přerušit podnikání v souvislosti s péči o dítě nebo o hendikepovaného člověka, budou moct dostávat ošetřovné až do 30. června 2020. 
  • Kompenzační bonus: přímá podpora OSVČ ve výši 25 000 Kč. 
  • Program COVID - Nájemné: dotační program, jehož záměrem je přispět podnikatelům na úhradu nájmů z provozovny. 
  • ... a další

 

Přehled všech opatření najdete na webu ministerstva průmyslu a obchodu

 

Náročná administrativa a měnící se podmínky

Řada podniků ale na státní pomoc vůbec nedosáhla nebo už týdny čeká na odpověď. Třeba o bezúročnou půjčku COVID se ucházelo přes 3000 podnikatelů, uspěly ale necelé dvě stovky z nich. Podle průzkumu Hospodářské komory mezi firmami jsou vládní programy složité na papírování, navíc podmínky se často mění a informace přicházejí na poslední chvíli.

„Záměr vlády je nepochybně dobrý, ale ne všechny nástroje fungují efektivně,“ upozorňuje místopředsedkyně představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Pavla Břečková. 

Čtěte také

„Například program Antivirus na udržení zaměstnanosti považujeme za nepřehledný, je v něm hodně aktualizací, oprav a špatně se v něm orientuje. V některých regionech je navíc téměř havarijní ošetřovné u zaměstnanců, někde je zpožděno až o měsíc a víc. Rodiče často nemají náhradu ani za březen,“ upozorňuje.

„Velice dobře naopak zafungoval kompenzační bonus pro živnostníky, stejně tak to snad bude s kompenzačním bonusem pro malá s. r. o,“ dodává.

Vláda nyní schvaluje odklady splátek a daní. Kde ale firmy vezmou peníze na splacení závazků, když se ocitly bez příjmů? Poslechněte si celý rozhovor s Pavlou Břečkovou. Nebo si přečtěte, jak v on-line rozhovoru na otázky týkající se pomoci podnikatelům odpovídá Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

autoři: Štěpán Pokorný , als
Spustit audio