„Nestůjte dítěti za zadkem,“ radí psycholog. Jak sebe i děti připravit na návrat do škol?

31. červenec 2020

Za měsíc by děti zase by měly usednout do školních lavic. Může se ale stát, že se kvůli nákaze někteří žáci budou opět učit doma. Jak na nový nepředvídatelný školní rok děti (i sebe) připravit?

Některé děti se do školy vrátí po dlouhých pěti měsících. „Myslím, že je není třeba nijak speciálně připravovat, i obyčejné dva měsíce prázdnin děti vyvedou z míry. Letos bude navíc výhoda, že se řada dětí bude do školy víc těšit, na kamarády i na paní učitelku,“ uvažuje dětský psycholog Václav Mertin.

Čtěte také

Ve školách by se podle ministra školství měly i nadále dodržovat přísnější hygienická pravidla, jako je například dezinfekce rukou nebo rozestupy. Je ale možné děti vůbec přesvědčit, aby tato pravidla respektovaly? „Jedna věc je vysvětlení – zkrátka to dětem normálně řekněme. Druhá věc je dohlédnout, aby to skutečně dodržovaly. To bude na učitelích,“ upozorňuje psycholog.

Úskalí výuky na dálku

Případnou krátkodobou výuku z domova podle něj děti přežijí ve zdraví. „Pokud by to ale mělo být delší dobu, musíme hledat jiné možnosti, jak dětem dopřát, aby se s vrstevníky mohly setkávat,“ zdůrazňuje Václav Mertin.

Je podle něj také třeba, aby rodiče a školy mysleli na to, jak v případě výuky na dálku podpořit samostatnou práci dítěte. „Pokud mu stále stojíme za zadkem, znervózňujeme ho,“ upozorňuje psycholog.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související