Nejvíc pivovarů na počet obyvatel ve světě. Ten první v Bretani založil Ir už v 17. století. Obliba piva tam stále stoupá

Bretaň dlouhodobě patří mezi francouzské regiony s největší konzumací alkoholu. Tamní obyvatelé si nacházejí stále častěji cestu k pivu, které má v této části Francie dlouhodobou tradici. První pivovar v Bretani vznikl už na začátku 17. století a založil ho Ir. V posledních letech se daří hlavně malým pivovarům. Jedna pivotéka je u bretaňského města Saint-Brieuc.

Tudwal vlastní velkou prodejnu piv v zátoce Saint-Brieuc: „V Bretani je velký zájem o pivo, a to jak mezi mladými, tak i staršími zákazníky. Chodí k nám šedesátníci i sedmdesátníci, kteří jsou skutečnými pivními znalci. Jsou zvídaví a vyhledávají malé lokální pivovary. Dřív tihle lidé pili hlavně víno.“

Pivní krakeni a chobotnice

V obchodě má 600, převážně bretaňských ale i dalších francouzských značek. Přebaly lahví jsou krásně vyzdobené, jsou na nich krakeni, chobotnice a výjevy připomínají romány Julesa Verna.

Ještě zhruba před 15 lety Tudwal prý nemohl pivo ani cítit, protože podle něj francouzská průmyslová výroba nestála za nic. Svůj postoj přehodnotil až potom, co ochutnal pivo z menšího bretaňského pivovaru. S polskou kamarádkou se potom pustili do ochutnávání dalších, hlavně bretaňských piv.

„Vytvořili jsme excelový soubor a do něj jsme zapisovali všechna bretaňská piva, která jsme vyzkoušeli. Napsali jsme tam jména pivovarů, obsah alkoholu, úroveň hořkosti a takto jsme je hodnotili. Některé naše komentáře byly legrační. Pamatuji si, že jsme chuť jednoho piva přirovnali k čokoládě spálené v mikrovlnce,“ vzpomíná pobaveně. 

Čtěte také

Jeho obliba stále stoupá

Pivo patří v Bretani mezi stále oblíbenější nápoje. A vařit ho tam umí. Tamní výroba se pravidelně umísťuje mezi nejlepšími francouzskými značkami.

„Asi před čtyřmi lety jsem četl článek, podle kterého měla Bretaň nejvíc pivovarů na počet obyvatel ve světě. Tehdy jich tady bylo 120. Teď jich je v Bretani přes 250.“

Z této pivní ofenzívy mají obavu francouzští vinaři, kteří se podle majitele bretaňské pivotéky bojí, že přijdou o zákazníky.

„Myslím, že vinaři mají trochu strach, že spadnou na druhé místo. Koneckonců je to vidět i na lahvích vína. Přebaly jsou stále zábavnější, což se předtím nestávalo. Myslím, že se hodně inspirují právě u pivařů.“

Čtěte také

Cidr s ovocnými odvary

Tudwal ve své prodejně nabízí i oblíbený bretaňský cidre, což je vlastně zkvašená jablečná šťáva. Na její bázi se pak vyrábí i další likér.

„Buchinot je keltský likér, který se vyrábí v městečku Merdrignac z destilovaného cidru. Potom se do něj přidávají ovocné odvary,“ popisuje majitel pivotéky. 

Tudwal ve své pivotéce dbá ještě na dvě věci. Jednak na recyklaci, proto si u něj některé nápoje můžete načepovat z velkých soudků, i na zachování a podporu regionálních jazyků, hlavně bretonštiny, ve které se snaží nabízet většinu svých piv.

autoři: Martin Balucha , aka
Spustit audio

Související