„Největší strach jsme měli na začátku konfliktu, pak si člověk zvykne.“ Český sládek vaří pivo na Ukrajině i během války

České pivo má ve světě dobrý zvuk. Čeští sládci tuto tradici úspěšně prosazují i v zahraničí a nic jim v tom nedokáže zabránit, ani ruská invaze na Ukrajinu. Jeden rodinný pivovar s českými kořeny je také v západoukrajinském městě Rivne. 

Sládek a spolumajitel pivovaru Přemysl Brož své pivo doslova hýčká a rozhodně nepřipustí, aby kapka stekla na zem. V Rivnem se usídlil i s rodinou a provozují oblastní pivovar, jednu z mála dochovaných historických budov v tomto městě.

Začátky s rezavou varnou

Čtěte také

„V rivnenské oblasti to je největší pivovar. Před 150 lety ho postavili Češi, takže je to starý pivovar. My už jsme tady asi 20 let a postupně jsme to celé předělali. Když jsme přišli, byla tu stará sovětská varna z černého železa. Byla celá rezavá, všechno jsme museli předělat,“ říká sládek.

Podle něho je vaření piva na Ukrajině specifické v surovině, protože ukrajinský slad se od toho českého liší. „Je tady jiný ječmen, půda nebo chmel, který se nedá srovnávat s naším žateckým. V jiném minipivovaru máme všechno dovezené, například český žatecký chmel, německé nebo belgické slady, kde jsou piva daleko dražší,“ doplňuje.

Pivní speciály

V pivovaru vaří světlý i tmavý ležák, ležák s přídavkem pšenice nebo speciální ležák s rýží a medem.

„Největší strach jsme měli na začátku konfliktu, pak si na to člověk víceméně zvykne. Vím, že když jsou letecké poplachy, děti se schovají v krytech, stejně tak i moji zaměstnanci. Nejsme žádný strategický objekt, takže ta pravděpodobnost je nízká a člověk si říká, že nás nic netrefí,“ uvádí Brož.

autoři: Martin Dorazín , aka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související