Nejlíp chutná v Paříži. Gastronomické rendez-vous si tam proto koncem léta dávají desítky zemí z celého světa
Paella, kuskus, citronové špízy s rýží nebo třeba saké, gin a kokosový sorbet. Konec prázdnin v Paříži už tradičně patří Mezinárodní gastronomické vesničce. Kuchyně z různých koutů světa se letos na nábřeží pod Eiffelovou věží představila už po sedmé. Tentokrát lidé mohli ochutnat vybraná jídla z Kambodže, Toga nebo Thajska.
U brány, kde jsem zaplatil 5 eur, dostávám kolem zápěstí barevný náramek a můžu vstoupit. Návštěvníci se tu přímo pod Eiffelovou věží procházejí po zeleném koberci mezi desítkami stánků. Všude se line vůně z nejrůznějších jídel, které sem přijeli představit kuchaři z více než 60 zemí z celého světa.
„U Mexičanů jsem si koupil tacos. Mají tortilly s fazolemi, s kuřecím nebo trhaným hovězím masem. Bylo to výborné,“ libuje si Olivier, napůl Francouz a napůl Mexičan. Není proto divu, že jeho první kroky vedly k jeho krajanům. S manželkou, která je zase z Brazílie, ochutnali i brazilské speciality
A chutě se jim sbíhali taky u jednoho afrického stánku: „Byli jsme taky u stánku Pobřeží slonoviny. Připravují tam mléčnou rýži na sladko – s medem a skořicí. Chtěli jsme nejdřív něco slaného, ale možná se tam ještě vrátíme,“ usmívá se Olivier.
Zmrzlina z Karibiku
Stejně jako se ve vzduchu mísí vůně z různých koutů světa, tak se tu mísí také hudba. Na malém pódiu právě vystupuje dětský sbor z Rumunska a o kousek dál už to v typickém karibském rytmu rozjíždějí u stánku z ostrova Martinik.
Potkávám tam taky Clifforda, který mi ukazuje výrobu kokosového sorbetu. „Vyrábíme ho tradičním způsobem pomocí tohoto přístroje, který jsme přivezli z Martiniku. Dřív to byla rušní výroba, děti mlely kokos, zatímco dospělí seděli u stolu. Teď už tady máme elektrický mlýnek,“ ukazuje.
Clifford pracuje v rodinném podniku. Výrobu a prodej sorbetů už přes dvacet let řídí jeho teta. Vyrábějí taky sorbety s příchutí chilli papriček, skořice nebo avokáda.
Bramborák po portugalsku
Festival je místem střetávání lidí a kultur. Pozornost davu poutá Siboline, který ve Francii vede školu bojového umění a na festivalu měl krátkou ukázku v dobové výstroji – v brnění i sukni.
„Mám na sobě výstroj khmerské královské armády. V ruce držím dvě dřevěné hole, které se využívají v kambodžském bojovém umění jménem Bokator. Vzniklo už ve 3. století, učí obraně proti meči a kopí,“ popisuje.
Své putování mezinárodními kuchyněmi končím u portugalského stánku, který vede Claudio.
„Máme tady portugalský národní dezert pastéis de nata a pak takové malé koblížky jménem Bolinho de bacalhau. Jsou v nich brambory, treska, bylinky… Je to výborné,“ zve k ochutnání.
Nakonec si od portugalského stánku odnáším dva malé pytlíčky a v nich obalené slané šátečky smažené na oleji. Na povrchu jsou křupavé a uvnitř plněné bramborovým těstíčkem okořeněným bylinkami. Chutná to trochu jako bramborák, jenom tvarem to spíš připomíná kroketu.
Mohlo by vás zajímat
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
ONLINE: Češi si připomínají 17. listopadu. Babiše na Národní třídě vítal pískot, prezidenta Pavla potlesk
-
Pokud Babiš střet zájmů nevyřeší uspokojivě, měl by vítěz voleb navrhnout někoho jiného, řekl prezident
-
Zákaz výkonu advokacie na 18 měsíců. Další advokát si vyslechl verdikt kárné komise kvůli úschovám
-
ONLINE: Macron a Zelenskyj spolu podepsali dohodu. Francie prodá Ukrajině až 100 letounů Rafale