Na zadělávání perníku se dříve používal i výluh z růží, přibližuje autorka kuchařky Staročeský perník
Alena Anežka Gajdušková léta sbírá staré kuchařky a ráda se noří do obydlí a kuchyní našich babiček a prababiček. Ve své nejnovější knize Staročeský perník přibližuje dnešním kuchařkám staré recepty kulturního dějepisce a národopisce Čeňka Zíbrta. „Na perníčky je nejideálnější žitná mouka, která jim dodává nejen tmavou barvu, ale zároveň i vlahost. Díky tomu dlouho vydrží měkké a poživatelné,“ nastiňuje základní recept. Kolik druhů perníku vůbec existuje?
Související
-
Pekařina není v genech, ale vztah k řemeslu ano. Jedno k jakému, říká oceňovaný pekař ze Sušice
Po revoluci se mu jako zástupci čtvrté generace vrátila pekárna, s chlebem se posléze dostal i na olympiádu. „Chleba ze Sušice mě zachránil na vojně,“ vzpomíná Karel Rendl.
-
I obézní člověk může být v podvýživě, upozorňuje nutriční terapeutka. Čokoládu jezte k snídani, radí
„Můžeme si dovolit čokoládu, otázka je kdy,“ radí nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková. Proč je tak důležité si jídlo správně načasovat?
-
Chcete ošálit svůj biologický věk? Jezte maso a hýbejte se, radí endokrinolog
Každá třetí žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let v Česku onemocní osteoporózou. Nejde přitom o „pouhé“ řídnutí kostí...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.