I obézní člověk může být v podvýživě, upozorňuje nutriční terapeutka. Čokoládu jezte raději k snídani, radí
Můžeme si dovolit čokoládu, otázka je kdy, radí nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková. Jídlo je důležité si správně načasovat, tvrdí. Bílkoviny by mělo tělo přijímat každý den, byť ne nutně maso, a luštěniny je lepší jíst k obědu než večer. Sladké byste si zase měli raději dopřát ráno. Proč mlsáme, když je nám úzko? Mozek je unavený, rozum je po práci vyčerpaný a jídlo je pro nás berlička k uspokojení, vysvětluje Soňa Vojtíšková. Jakým tempem je podle ní ideální hubnout?
Související
-
Senioři mají tendence se v jídle odbývat, říká nutriční specialistka
Kvalitní zdroj živin v potravinách je důležitý pro každého z nás. Dvojnásob to platí pro děti a seniory. Ti ale tento fakt často opomíjejí a snaží se na potravinách šetřit.
-
Nejhorší, co můžete udělat, je dát si cigaretu a kafe na prázdný žaludek, říká nutriční terapeutka
„Po dětech nedojídejte. Jejich jídlo není vaše jídlo,“ upozorňuje nutriční terapeutka, výživová poradkyně a ředitelka organizace FÉR potravina Hana Střítecká.
-
Bůček k obědu můžete vykompenzovat zelím, doporučuje odborník na výživu
Imunitní systém ovlivňuje celá řada různých látek. Důležité jsou bílkoviny, probiotika, vitamíny… Petr Tláskal mluví o významu výživy pro zdravotní stav člověka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.