Na farmě Ženeva vyrábějí sýry lepší než ve Francii. A možná vás překvapí, že ji nenajdete ve Švýcarsku

Do člověka, který se narodil v Riu de Janeiru, byste možná řekli, že mu k životu stačí slunce a písku sálání. Vše může být také jinak. Náš zpravodaj David Koubek se vypravil do hor nad Riem, kde už 20 let žijí rodáci z města pláží, kteří vyměnili pohodlný městský život za starost o kozí farmu. Nelitují toho a konzumenti jejich kozích sýrů také ne.

Je konec zimy, ale přesto se na mě z ohrady zvědavě kouká 36 bílých kůzlátek. Až povyrostou, budou mít ze stájí nádherný výhled. Panoramata jak v Alpách. Kůzlata jsou na seně, kozy na roštech. Nikde tu nejsou vidět bobky a ani není cítit zápach. Snad je trochu cítit kozel Jurij.

Rituál kozí bradky

„To je ta jeho žlutá bradka. To je rituál – namočí si vousy do moči kozy, která se s ním bude pářit,“ vysvětluje Carolina Amânciová, manažerka na Farmě Genève, tedy česky Ženeva. A jak dodává, mají tu 120 koz, které se i rády opalují, ale teď jsou uvnitř.

Čtěte také

Právě žerou a dopřávají si skutečně zdravou výživu – košťály z brokolice a květáku. Podle Caroliny na potravě záleží. Strava se totiž projeví v chuti a kvalitě mléka a sýrů. Ptám se, jestli jim dávají i papričky. „Ty jen do hotových sýrů,“ směje se Carolina vtipu. Košťály nebo listy nejsou výjimkou – jsou to zbytky od místních zelinářů.

Podnik výrobce dveří a zootechnika

Skutečně byste neřekli, že jste téměř v tisíci metrech nad mořem, všude okolo se rozkládají úhledná políčka s řádky v mnoha odstínech zelené.

Je sice zima, ale ve stáji se hemží 36 malých kůzlátek

„Švýcaři, kteří přišli v roce 1824, tady nedaleko založili Freiburg, já si tu dělám novou Ženevu,“ říká Carivaldo Pires, výrobce otáčecích dveří, kterého syn dostal z Ria de Janeira do hor. Podnikatel v důchodu tu chce postavit pár domů. Teď ale přišel zkontrolovat výrobu sýra.

Opravdu je to tu jako v pohádce, chválím stáj a celou farmu synovi Reinaldovi, který pracuje jako zootechnik. „Snažíme se, aby návštěvníci jako vy to tu viděli jako nádheru. Ale věřte, že to dá práci,“ připomíná.

Dnes tu vyrábějí osm druhů sýra

Reinaldo Pires a jeho žena Rose vyrábějí sýr od roku 1996. Pro kozy jeli do kanadského Québecu, protože z Evropy se tehdy nesměla zvířata dovážet. A pro zkušenosti jsme jeli do Francie. „Tehdy se tu kozí sýr příliš často nedělal. A sýry francouzského typu vůbec, pokud vím. V Brazílii jsme je rozšířili my,“ říká Reinaldo Pires.

Pohled na stáje a výrobnu sýra na farmě

Dnes vyrábějí na farmě Genève osm druhů sýra, které se dají ochutnat i přímo v prodejně, ale dodávají je hlavně do obchodů a restaurací.

Pan Carivaldo se chlubí prací syna a snachy a zmiňuje tvrzení jednoho z nejlepších kuchařů v Brazílii, podle něhož tu mají sýry lepší než ve Francii. Prý proto, že kozy mají stále stejné krmení. Žádnou velkou zimu tu neznají. A dobře je tu i lidem. Rosa Piresová život tady opěvuje jako ten nejlepší způsob. Až budete někdy v Riu, můžete se sami přesvědčit.

autor: dkk
Spustit audio

Související