Moje kariéra? To jsou taková malá Nagana, říká Martin Hašek

Bývalý fotbalový reprezentant a trenér fotbalového klubu Bohemians 1905 Martin Hašek má po úvodních zápasech českých hokejistů na světovém šampionátu dobrý dojem. Nyní se ale český tým chystá na Rusko. „V rámci mistrovství je to velký zápas, ale ten náboj, který to mělo kdysi, když bylo Československo a socialistická soustava, tak ten tam už necítím,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou.

Vstup do mistrovství je těžký, hráči nesmí na nic čekat. Dnes už mi hraní nechybí, říká bývalý hokejista Patrik Eliáš

Bývalý hokejista Patrik Eliáš (vlevo) v airstreamu Radiožurnálu Sport

Vstupní zápasy mohou na hokejovém mistrovství pro hráče předzamenávat jeden z nejkomplikovanějších problémů. O tom, jak český tým hraje a jak se hrálo v NHL, promluvil bývalý hokejista a expert Radiožurnálu Sport Patrik Eliáš.

Jako malý kluk s rodinou i se svým bratrem, hokejovým brankářem Dominikem Haškem, se na všechny zápasy československého týmu těšil. „Brácha začal hrát za mládežnickou reprezentaci, v 18 už byl na prvním mistrovství světa v Německu,“ vysvětluje, proč o to víc fandil národnímu hokejovému týmu.

Za totalitního režimu neměly kanadské a americké výběry takovou kvalitu, jako mají dnes, a tak nejlepší byl podle Haška Sovětský svaz. „Výjimkou byl Kanadský pohár, kde se dalo potkat s těma nejlepšíma profíka z NHL, ale ten se hrál jednou za dlouhý čas,“ říká.

Podobné Nagano jako zažil jeho bratr Dominik, nemá, ale na nic si nestěžuje. Spíše naopak. Jako malý snil o tom, že bude nejlepší fotbalista na světě, nakonec se mu podařilo dostat do první ligy, později do fotbalové reprezentace. Vzpomíná také na přestup do Sparty a později zápasy v Lize mistrů. „To jsou taková malá Nagana,“ dodává.

Sparta se stala strojem na požírání trenérů a hráčů
Martin Hašek

Po skončení aktivní fotbalové kariéry měl to štěstí, že mohl pracovat jako hlavní trenér ve Spartě, nyní už druhým rokem vede Bohemians. Spokojený je ale také v soukromém životě – má tři děti. „Děláte rozhovor se šťastným chlapem,“ usmívá se.

autoři: Zuzana Burešová , prh