Mladí manželé si vybudovali minifarmu přímo ve městě

19. červenec 2020

Dovolenou na zahradě letos tráví kvůli epidemii zřejmě víc lidí než obvykle, ovšem mladí manželé, které potkal Letní reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana v Třeboni, by trávili léto na zahradě, i kdyby žádný koronavirus nebyl. Rozhodli se hned za domem vybudovat zahradu s malým zvěřincem a už těch zvířat mají sedmdesát sedm, když nepočítáme včely nebo čmeláky. I ti se totiž dají chovat pro trochu té zábavy a radosti.

„Neotvírám víko často, abych je zbytečně nedráždil,“ říká Martin Trubač a ukazuje, jak z vaty vylézají jeden po druhém čmeláci.

Z medu Martin vyrábí i medovinu

„Na jaře musím chytit královnu, která je zalezlá v zemi a pak ji zabydlet, musí se jí to líbit, jinak uletí,“ vysvětluje prostě jinak zřejmě pro laika dost složitou akci.

Včelí úly jsou podstatně větší a hmyz naše návštěva doslova rozvztekala. „Dnes jsem stáčel med, tak jsou nervózní. Pořád se to učím, včely máme čtvrtým rokem,“ říká mladý muž, který s Eliškou buduje minifarmu uprostřed rozlehlého pozemku. „Já tady mám na starost drůbež a záhony, manžel je včelař a králíkář.“

Splnili si životní sen

Oba vystudovali Českou zemědělskou univerzitu, a v pracují ve velkém zemědělském podniku v Třeboni. Po práci mizí na zahradu a tráví tam většinu volného času.

Stačí málo a z farmy je skoro ZOO

„To byl od malička můj sen,“ vypráví Eliška se slepicí v náruči a působí tak trochu jako vizionářka. „Už jako malá holka jsem tvrdila, že nastane doba, kdy malé děti nepoznají krávu. To mi bylo deset let, a říkala jsem, že koupím louku a udělám farmářskou ZOO.“

Malá zahrada mezi novými bungalovy je rozhodně zpestřením a tak se tam zastavují rodiče, aby dětem ukázaly třeba drůbež.

„Naposledy jsme si přivezli z trhu tři housátka a čtyři kachňátka,“ ukazuje Eliška na barevné opeřené koule, které se pohupují v malé ohrádce. „Nejmenší jsou husičky, béžové jsou kachničky a zbytek jsou kuřata.“

Z práce rovnou na farmu

Martin chová plemeno burgundských králíků a objíždí s nimi výstavy. „Skoro všechno, co tu vychováme a vypěstujeme, rozdáme v rodině, jen výjimečně nám zbyde něco na prodej. Vloni jsem dělal medovinu, mám jí sedm litrů a je povedená,“ usmívá se při vzpomínce na svůj první úspěch s kvašením medu.

„Na stáčení medu jsme si dneska vzali dovolenou. Občas je to zápřah, z práce do práce.“ Martina poslouchá Eliška a pokyvuje hlavou. „Naším plánem je to tu udržet v přiměřené míře a hlavně mít z toho radost.“

Spustit audio

Související