Miroslav Poche: Návrh zprávy auditorů o střetu zájmu jsem četl, je amatérsky udělaný

Miroslav Poche byl před rokem horkým kandidátem na post ministra zahraničí. Tím se kvůli nepřízni prezidenta Zemana nestal, a tak se teď po skončení funkčního období loučí s pozicí europoslance a nadále bude zastávat už jen pozici poradce ministra zahraničí. Jaký vliv má podle jeho zkušeností z Bruselu spor o střet zájmů Andreje Babiše na českou pozici v Evropské unii? A měla by ČSSD zvažovat odchod z vládní koalice?

Na zasedání předsednictva budu chtít slyšet, jaké jsou limity spolupráce,“ odpovídá Miroslav Poche na otázku, zda by ČSSD měla uvažovat o vystoupení z vládní koalice.

V ulicích jsou stovky tisíc lidí a já jsem už mnohokrát jako člen kontrolního výboru Evropského parlamentu avizoval, že si myslím, že závěry auditu budou zcela jednoznačné. Z mého pohledu je zcela jasné, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů.“

Kauzy premiéra Babiše Česko poškozují

Miroslav Poche: Babiš nechápe, co bylo zákonem o střetu zájmů zamýšleno. Snaží se kličkovat

Miroslav Poche

Je Andrej Babiš ve střetu zájmů, jak tvrdí právní služba Evropské komise? Hrozí, že Česká republika kvůli tomu bude muset vracet část evropských dotací? A má pravdu premiér Babiš, když společně s prezidentem kritizuje ministra zahraničí Petříčka? Europoslance a poradce ministra zahraničí Miroslava Pocheho z ČSSD se ptala Marie Bastlová.

Není to dokument, který jsem očekával. Buď je to šité horkou jehlou, nebo je to amatérsky udělané,“ hodnotí Miroslav Poche předběžné výsledky auditu Evropské komise ve věci střetu zájmů českého premiéra.

Navzdory tomu je přesvědčený, že současná situace, kdy je premiér Babiš trestně obviněný v kauze Čapí hnízdo a čelí také obvinění ze střetu zájmů, Českou republiku v očích evropských partnerů významně poškozuje.

Nejsme teď v EU důvěryhodným partnerem

Demonstrace za nezávislost justice a proti počínání premiéra Andreje Babiše, Václavské náměstí 4.6.2019

Také přehnaná reakce premiéra nahlodala důvěru partnerů. A to ve dvou rovinách: Česká republika bude mít nového eurokomisaře a chtěla by pro něj silnější pravomoci než v minulém období. To teď bude velmi obtížné,“ konstatuje Miroslav Poche.

A také to ztěžuje práci českých diplomatů v Bruselu ve chvíli, kdy vyjednáváme nový finanční rámec, zemědělské dotace a mnoho dalších klíčových věcí pro Českou republiku.“

Čemu se bude Miroslav Poche věnovat, až koncem června vyprší jeho mandát v Evropském parlamentu? Jak by se měla ČSSD poučit z výsledku eurovoleb? A jak hodnotí po roce spor o svoje jmenování ministrem zahraničí?

autoři: Tomáš Pancíř , and

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.