Miloš Zeman složí dnes ve Vladislavském sále inaugurační slib

8. březen 2018

Miloš Zeman dnes odpoledne na Pražském hradě složí prezidentský slib. Ujme se tak oficiálně úřadu hlavy státu v druhém funkčním období. A Radiožurnál bude živě u toho! Inauguraci vysíláme dnes od 14:00.

Text slibu vychází z ústavy, od roku 1918 se ale několikrát změnil.

Až při svém posledním zvolení v roce 1934 přednášel Tomáš Garrigue Masaryk slib sám. Do té doby ho četl vždy předseda Poslanecké sněmovny Národního shromáždění a Masaryk ho stvrdil pouze slovem „slibuji“.

Znění slibu se změnilo po únoru 1948. Klement Gottwald v červnu téhož roku sliboval, že bude konat své povinnosti „v duchu lidově demokratického zřízení“. A od roku 1960 už ve znění slibu znělo opakovaně slovo socialismus.

To se změnilo až den před volbou Václava Havla, kdy byla přijata novela ústavního zákona a nový prezident tak už nesliboval věrnost věci socialismu.

Od roku 1993 prezidentský slib vychází z Ústavy České republiky. Ve Vladislavském sále zazněl už pětkrát. Miloš Zeman, kterému začíná druhý prezidentský mandát, jej dnes ve 14 hodin složí do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha z ČSSD.

Rektoři a hejtmani dostali pozvání na poslední chvíli

Společné schůze obou komor parlamentu se zúčastní na 700 lidí, kromě poslanců a senátorů i zahraniční diplomaté a osobnosti veřejného života. Někteří ale dostali pozvánky až dodatečně.

Miloš Zeman

Na poslední chvíli pozval předseda sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO telefonicky třeba rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka, který měl s Milošem Zemanem dříve osobní spory. Nicméně Bek vzkázal, že pozvání nevyužije.

Vondráček označil chybějící písemné pozvánky za administrativní chybu a rektory a hejtmany pozval dodatečně elektronicky. Podle bývalého ředitele protokolu prezidentské kanceláře Jindřicha Forejta je to hlavně předseda sněmovny, kdo rozhoduje o seznamu pozvaných.

Čtěte také

Písemnou pozvánku nedostali třeba pardubický hejtman Martin Netolický z ČSSD nebo liberecký Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Masarykův stůl a vojáci v legionářských uniformách

Dnešní ceremoniál ve Vladislavském sále by se neměl příliš lišit od poslední inaugurace v roce 2013. Podle ředitele hradního protokolu Vladimíra Kruliše se organizátoři ale snažili zdůraznit stoleté výročí vzniku Československa.

Miloš Zeman podepíše inaugurační slib na originále stolu a křesla Tomáše Garrigua Masaryka od architekta Josipa Plečnika. A vojáci v legionářských uniformách také přinesou originál ústavní listiny z roku 1920.

Miloš Zeman se setká i s občany

Kromě složení slibu Miloše Zemana dnes čeká také návštěva svatováclavské kaple v katedrále sv. Václava a Vojtěcha, kde se společně s manželkou a dcerou pokloní památce svatého Václava.

Čtěte také

Následně se odebere do Španělského sálu na číši vína s pozvanými hosty. Při přechodu přes třetí hradní nádvoří se pozdraví s občany, kterým správa Pražského hradu na výslovné přání Miloše Zemana prostor pro tyto účely vyhradila.

Pražský hrad

Čekajícím občanům se bude podávat horký čaj a koláčky, které napekly kuchařky na zámku v Lánech.

Na Hradčanském náměstí bude možné sledovat celý akt na velkoplošné obrazovce.

autoři: jas , jch , and , tch
Spustit audio