Medaili za zásluhy dostal od prezidenta ve dvou letech. Psí hrdina Patron si získal také srdce většiny Ukrajinců

Dvouletý Jack Russel teriér jménem Patron se stal maskotem ukrajinských pyrotechniků. Měl chodit po výstavách a ležet na gauči. Ruská invaze na Ukrajinu ale vše změnila. Patron začal spolu se svým pánem hledat miny a nevybuchlou munici, kterou po sobě nechala ruská armáda. A stal se symbolem i celebritou.

Informovala o něm snad všechna světová média. Spolu se svým pánem dostal medaili od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Celá oblast je zaminovaná

Mluvčí pyrotechnické služby v oblasti je Iryna Ščukynová: „Rusové plánovali, že za tři dny obsadí Kyjev. Ale v cestě jim stálo město Černihiv. Silně se zde bojovalo. Než ruská armáda odešla, celou oblast zaminovala. Na její vyčištění teď pracují čtyři desítky pyrotechniků.“

Vše to dělá za kousek sýra

Jedním z nich i Michailo Ilijev. Právě jemu, respektive jeho synovi, Patron patří. Pes vesele pobíhá po trávníku, na sobě má ochrannou vestu se svým jménem, a jeho páníček povídá:

Čtěte také

„Když začala válka, začal jsem ho brát s sebou do práce. Postupně se začal učit hledat miny, zejména ty velké, protitankové. Pochopil, že když je vyhrabe, dostane odměnu - kousek sýra. Ten miluje. Pracujeme každý den. Na odpočinek není čas. Lidé volají, že potřebují pomoc. Vyčistit zaminované území. Tak aby se mohli vrátit zpátky do svých domů, vesnic.“

Ptám se, jestli je to pro Patrona nebezpečné?

Rodinný příslušník a maskot pyrotechniků

„Tam, kde by to bylo nebezpečné, tam ho nepustím, je to náš pes, člen rodiny,“ ujišťuje Michailo a ukazuje dopolední úlovek: dvě protitankové miny, dva sklady munice.

Co přesně Patron dělá, o tom Michailo nechce mluvit. Jak ale říká, Patron už pomohl najít na 200 kusů nevybuchlé munice. Patronova sláva už je tak velká, že na ní začali přiživovat nejrůznější podnikavci. Nabízejí trička, čepice nebo i samolepky s obrázkem slavného psa.

Patron s pyrotechniky mají v okolí města Černihiv práce nejméně na rok

„Na jedné straně nám to až tak nevadí, ale na straně druhé si říkáme, proč by na našem psovi měl někdo vydělávat? My nic takového nemáme zapotřebí. Děláme naši práci, pomáháme lidem, a to je vše,“ komentuje Michailo. Sám pes Patron se svojí slávou příliš nezabývá. Pro něj je největší odměnou kousek sýra.

On, jeho pán Michailo a kolegové pyrotechnici, mají v okolí města Černihiv práce nejméně na rok. Zhruba tak dlouho prý bude trvat, než bude oblast zase bezpečná.

autoři: Jaromír Marek , aka
Spustit audio

Související