Zmrzlinu jako u Bekdáše nikde jinde neochutnáte. Jako jediná na světě totiž voní po Damašku

Situace v Sýrii se rychle mění. Vládnoucí režimy odcházejí a přicházejí. Zemí se v posledních 14 letech převalila občanská válka. Obyvatelé Damašku ale mají jednu jistotu – zmrzlina od Bekdáše tu bude vždycky. Praděda dnešního majitele otevřel zmrzlinářství na damašském tržišti Hamídíje už za Osmanské říše koncem 19. století. A zmraženou bílou hmotou uvítal pan Bekdáš i povstalce, kteří v prosinci svrhli Asadův režim.

Ve zmrzlinářství Bekdáš vítá zákazníky typický rytmický zvuk, jak chlapci palicemi utloukají zmrzlinu v nerezových kádích. Dělají to takhle už 140 let.

Zákazníky ve zmrzlinářství Bekdáš vítá typický rytmický zvuk, jak chlapci palicemi utloukají zmrzlinu v nerezových kádích

„Je to docela náročné cvičení. Vždycky tlučeme tak pět minut, pak je chvíli přestávka. Trvá to tak dvacet minut, než je zmrzlina připravená ke konzumaci,“ přibližuje jeden člen „orchestru“, který tu koncertuje podél stěny sálu, kde u stolečků pojídají lidé zmrzlinu. A vedle u pokladny na všechno dohlíží majitel Wisám Bekdáš.

„Tohle je poslední fáze přípravy zmrzliny. O patro výš vyrábíme zmrzlinovou hmotu se všemi přísadami a pak ji přenášíme do těchto kádí. Je v nich minus 30 °C. Vytlučeme z ní vzduch, aby byla zmrzlina tuhá,“ vysvětluje.

Na stole mi mezitím přistála porce Bekdášovy zmrzliny v nerezové mističce. Je to taková sněhově bílá kostka posypaná plátky zelených pistácií. Zmrzlina má velmi zvláštní konzistenci. Nejdřív to působí, jako když se na jazyku rozplývá zmražené želé nebo žužu. Pak se ale rozteče a v ústech zbyde lahodná, osvěžující, nepříliš sladká chuť.

Wisám Bekdáš představuje čtvrtou generaci rodiny Bekdášů

Duch Damašku

„Damašský duch a vůně, který je tady na tržišti Hamídíje, ten nenajdete třeba ani v Aleppu. Lidé, kteří přijedou zvenku, říkají, že je to nejlepší zmrzlina na světě. Že v ní cítí vůni Damašku,“ dme se pýchou Wisám Bekdáš a popisuje, že zatímco italská zmrzlina je našlehaná a měkká, tahle damašská je naopak tuhá a dá se krájet nožem.

Kromě mléka a cukru obsahuje také lepkavou moučku z kořene orchideje neboli sahlab a pižmo. Všechno prý stoprocentně přírodní.

„Tohle je autentické a staré místo. Kdo jde nakupovat na trh Hamídíje, musí se prostě stavit na zmrzlinu tady. Na zmrzlinu se smetanou a s pistáciemi. Je skvělá,“ potvrzuje Bekdášova slova zákaznice, dáma, která prý procestovala i Česko a moc se jí tam líbilo.

Bekdášovo zmrzlinářství v Damašku je zapsané už v osmanském obchodním rejstříku. Ze zmrzlinářství už se stala vlastně taková syrská památka, usmívá se Wisám Bekdáš

Zmrzlina pro povstalce

„Před pádem Asadova režimu byla situace hodně špatná, ale 8. prosince jsme byli první obchod, který tady na trhu Hamídíje otevřel. V neděli jsme otevřeli hned v devět hodin ráno. Nabídli jsme zmrzlinu povstalcům a chtěli jsme povzbudit lidi, aby vyšli do ulic. Sýrie byla náhle svobodná,“ pyšní se Wisám Bekdáš svou vstřícností k nové vládě.

Bekdášovo zmrzlinářství najdete přímo na rušném damašském trhu Súk al-Hamídíje

„Snad se situace zlepší, ozdraví se ekonomika, vyřeší se bezpečnost. Jsme hodně optimističtí,“ dodává.

Vycházím z Bekdášova zmrzlinářstvím přímo na rušný trh Súk al-Hamídíje a stejně jako naslazení Damaščané i já doufám, že v Sýrii bude brzy zase dobře.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat