Matej Mináč

14. březen 2012

Ve středu byl hostem Radiožurnálu Matej Mináč, režisér dokumentárního snímku Nickyho rodina o Nicholasi Wintonovi, kterému se během druhé světové války podařilo zachránit 669 židovských dětí.

Sir Nicholas Winton oslavil 103. narozeniny. Podle Mateje Mináče má dostatek životní energie především proto, že se soustředí na budoucnost a o minulosti nepřemýšlí. „Nicholas Winton o záchraně dětí nikdy nemluvil. Až po 50 letech našla jeho manželka na půdě seznamy zachráněných,“ popisuje Matej Mináč.

Současně přiznává, že si Nicholas Winton vyčítá osud dětí z posledního vlaku, který měl z Prahy odjet. Nakonec byl však na nádraží zastaven. „Přežily jen dvě děti, ostatní zahynuly,“ vysvětluje.

„Nicholas Winton se navíc zřejmě stydí za tisíce dětí, které zůstaly. Všechny bohužel zachránit nemohl, protože jen Velká Británie jim zcela otevřela dveře. Kdyby se podobně zachovaly například Spojené státy, mohlo jich přežít mnohem víc,“ uvažuje Matej Mináč.

Matej Mináč se zamyslel nad osudy Wintonových dětí

Nicholas Winton je prý stále velmi činorodý. „Kromě vzdělávacího programu v britských školách plánuje stavbu domova pro seniory,“ vyjmenovává Matej Mináč a vzpomíná na první setkání s touto osobností.

Natočí Matej Mináč dlouho zamýšlenou komedii? Proč se podle něj lidé málo usmívají? A jak bude vypadat jeho film o Tomáši Baťovi? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Matejem Mináčem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio