Martina Sáblíková

26. únor 2010

"Strašně moc jsem chtěla usnout, protože jsem byla unavená, ale vůbec to nešlo," popisuje Martina Sáblíková, jak strávila noc po závodě na 5 kilometrů, ve kterém završila své dosavadní úspěchy ziskem druhé zlaté medaile na olympiádě ve Vancouveru. O emocích, které prožívá světová šampiónka, olympijská vítězka a držitelka světového rekordu po vítězném průjezdu cílem, o tom, jak náročný to byl závod a jak vypadá dno, na které si při něm sáhla, si s Martinou Sáblíkovou v pátečním vysílání z vancouverského studia Radiožurnálu povídala Lucie Výborná. V sobotu 27. února bude hostem konceptuální umělec Ján Mančuška.

"Když jsem viděla trenérovo odhodlání, nemohla jsem si říct, že zkusím jet na druhé místo," vysvětluje Martina Sáblíková, co ji motivovalo nejvíce ve chvíli, kdy její největší soupeřka zajela vynikající čas.

"Poslední tři kola do cíle jsem si myslela, že už ani nedojedu. Hrozně mě bolely nohy, a navíc jsem měla pocit, že budu zvracet," popisuje rychlobruslařka průběh závodu, který sama označuje za nejtěžší ve svém životě. K tomu, aby se vydala ze všech svých sil a bojovala o zlato, ji prý pohánělo očekávání diváků a naděje fanoušků v hale. "Říkala jsem si: Je to poslední závod, a kdybys měla v cíli umřít, tak tam prostě musíš dojet!"

Obrovskou vlnu zájmu ze strany médií a fanoušků, která se v posledních dnech kolem ní strhla, snáší Martina Sáblíková podle vlastních slov dobře. "Vážím si toho, když za mnou někdo přijde a požádá o podpis. Uvědomuju si přitom, že lidé mi opravdu fandí, že se na závod dívali a že za mnou stojí. A to je přece, proč to člověk dělá - aby věděl, že z toho druzí mají radost," říká s obdivuhodnou skromností rychlobruslařská šampiónka.

Pomýšlí Martina Sáblíková na olympijskou medaili i v dalším sportu, kterému se věnuje - v cyklistice, jak před časem naznačil její trenér Pavel Novák? "Je to hodně technický sport, a když se dívám v televizi, jak jezdí ženy na mistrovství světa nebo na olympiádě, tak mi přijde neskutečné se mezi ně dostat. A zatím nad tím ani moc nepřemýšlím. Jsem ráda za to, co umím, a za to, kdo jsem," shrnuje světová rekordmanka.

Proč Martina Sáblíková běhá ráda zvlášť, když je naštvaná, a co ji vůbec dokáže vytočit? Jak funguje její spolupráce s trenérem? A jak se dívá na to, že ji po návratu do Čech čeká mimo jiné i odhalení její vlastní sochy? I tyto otázky položila Lucie Výborná Martině Sáblíkové den po jejím vítězném závodě na 5 tisíc metrů. Jak na ně nejúspěšnější česká olympionička odpověděla, se dozvíte ze záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martinou Sáblíkovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Radiožurnál je jediným českým rádiem, se kterým můžete být přímo na všech sportovištích XXI. zimních olympijských her. Poslouchejte naše vysílání a sledujte naše zpravodajství - uslyšíte živé vstupy z probíhajících závodů, zajímavé reportáže ze zákulisí a rozhovory s českými i zahraničními reprezentanty.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.