Martin Dorazín

17. březen 2011

Hostem Radiožurnálu byl ve čtvrtek Martin Dorazín, reportér Radiožurnálu, který se před několika dny vrátil z Libye. Spolu s ním do studia dorazil také Adam Al-Mismárí, libyjský lékař a člověk, který provázel Martina Dorazína Libyí. S oběma si povídal moderátor Tomáš Pancíř.

„Libye je připravená na demokracii,“ domnívá se Adam Al-Mismárí s tím, že povstalci na východě země neztrácejí sílu ani motivaci k boji. Muammar Kaddáfí podle něj sází na psychickou válku, která je účinná především proto, že se svět v současné době zajímá o situaci v Japonsku.

„Libyjci jsou vzácně jednotní, protože 42 let vlády Kaddáfího se zdá všem až příliš. Lidé jsou naštvaní a mají chuť žít normálně,“ potvrzuje Martin Dorazín, který se zúčastnil už několika válečných konfliktů. V Libyi se podle něj bojuje především o cesty mezi důležitými městy. „Veškerá populace žije v pobřežních městech a mezi mini jsou i stokilometrové pouště,“ nastiňuje.

Povstalci byli podle Martina Dorazína velice vstřícní a přátelští, ale také neobvykle jednotní. „Dokonce se chtěli fotit, nikdo nikomu nevelel,“ popisuje s tím, že až teď se do Libye vracejí vojáci z exilu, kteří začínají povstalecké akce organizovat. „Nevím, jestli už není příliš pozdě,“ podotýká skepticky Martin Dorazín.

Adam Al-Mismárí se domnívá, že Libyjci jsou na demokracii připraveni

Moderátor Tomáš Pancíř se ho ptal také na to, jak se pracuje novinářům ve válečných oblastech. Jak dnes žijí běžní obyvatelé Libye? Odkud vlastně berou povstalci zbraně? A jakým způsobem získávají Libyjci aktuální informace o situaci ve své zemi? Nejen na tyto otázky odpověděl Martin Dorazín. Záznam rozhovoru si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Dorazínem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio