Magazín Experiment ŽIVĚ z výstavy Země živitelka: Vyplatí se vyslat na pole robota? A v jakém stavu je česká půda?

24. srpen 2024

  • 00:00 speciální vysílání z agrosalonu Země Živitelka;
  • 00:37 jihočeský autonomní zemědělec Roboton;
  • 06:25 hormonální stimulant pro rostliny;
  • 10:31 v jakém stavu je půda a co jí může pomoci?
  • 13:09 satelitní přehled o stavu krajiny;
  • 17:03 AgroScan, mapování zemědělské půdy drony

Výstava Země živitelka letos slaví 50 let. Sobotní Experiment speciál proto vědečtí reportéři Ondřej Vaňura a Martin Pařízek nemohli vysílat odjinud než z areálu výstaviště v Českých Budějovicích.

Čtěte také

Robot-zemědělec

Jak bude vypadat české zemědělství už za pár let a jak už dnes vypadají technologie, které začínají pomalu, ale jistě pomáhat řadě farmářů, přišel do mobilního studia Radiožurnálu přiblížit vývojář Jan Štark ze start-upu, který vyvinul český zemědělský stroj Roboton.

„Je to platforma, krabice, která jezdí na pásech, protože pásy poškozují půdu míň než kola. Je autonomní a precizní. Autonomní znamená, že umí jezdit po poli sám a pracovat tam sám. A precizní znamená to, že jsme schopní se starat o každou plodinu individuálně,“ vysvětluje.

Kromě plošných operací má k dispozici i robotickou ruku, kterou si před sebou může připravit půdu například pro sázení, vytyčit záhony nebo pomocí trysky zalévat individuálně jednotlivé rostliny, a tím šetřit vodu. Nástroje, které k tomu potřebuje, si navíc robotická ruka dokáže vyměňovat zcela sama.

„Na začátku sezóny si (Roboton) umí připravit půdu, poté připraví záhony na setí, na sázení. Umí tam dát i semínka. Během sezony zalévá a můžeme i proorávat a likvidujeme plevel,“ popisuje Jan Štark. Uživatel robota ovládá prostřednictvím mobilní nebo internetové aplikace.

AI jako zbraň proti plevelu

Roboton je v současné podobě zamýšleným pomocníkem pro producenty zeleniny, protože umí efektivně řešit problém se zaléváním, okopáváním a likvidací plevelů, vysvětluje vývojář.

Zemědělský robot Roboton na výstavě Země živitelka

„Tím, že jsme sazenice nebo semínka na začátku sezóny dali do půdy, tak víme, kde přesně jsou s přesností na centimetr, a můžeme se tam kdykoli vrátit a ta místa zalévat. To se hodí v případě, že plodina třeba ještě není vidět nad zemí,“ přibližuje Jan Štark.

„Později máme technologii, která pomocí kamery rozpoznává, kde jsou plodiny a kde je plevel. Tam, kde jsou plodiny, může zalévat, a tam, kde je plevel, může poslat zase jiný nástroj, který plevel zlikviduje.“

K tomu, aby dokázal plodiny a plevel rozeznat, využívá stroj umělou inteligenci.

Čtěte také

„Robot je celou dobu pojímaný jako platforma. To znamená, že jednotlivé věci na něm jsou výměnné. Například robotická ruka tam může nebo nemusí být, stejně tak nádrž na vodu. A máme už zpětnou vazbu od lidí z lesnictví, ze záchranných složek, kde by tento robot mohl najít uplatnění i ve stavebnictví, třeba na převážení materiálu, protože dokáže uvést hodně.“

Jak moderní zemědělství ovlivní nová hnojiva? A jak pomáhají satelity zlepšit péči o plodiny na polích a plantážích? Poslechněte si celý Experiment speciál věnovaný nejen zemědělství budoucnosti.

Spustit audio

Související