Londýnská výstava Globální Dickens představuje slavného spisovatele v novém světle

Spisovatel Charlese Dickens je spojovaný především s viktoriánskou Anglií, přitom se někdy zapomíná na to, že šlo o jednoho z největších romanopisců 19. století. Představit Dickense jako globálního spisovatele má nová londýnská výstava, kam zavítal i zpravodaj Jaromír Marek.

Vánoce, to je pro Brity Charles Dickens. V jeho londýnském muzeu vás přenesou v čase i prostoru

Atmosféra v Muzeu Charlese Dickense je velmi silná. Jako by si slavný spisovatel jen někam na chvíli odskočil

Kdo by měl nejlépe vystihnout ducha vánočních svátků než právě duch?! Možná víte, že hned tři duchy vánočních svátků začlenil do své nesmrtelné Vánoční koledy anglický spisovatel Charles Dickens. Příběh napravení Ebenezera Scrooge patří k těm vůbec nejslavnějším, které se v Británii k této části roku váží.

Charles Dickens se jako spisovatel proslavil už ve svých čtyřiadvaceti letech románem Kronika Pickwickova klubu. Právě v té době žil se svojí rodinou v domě na ulici Doughty Street, kde je dnes jeho muzeum.

Celebritou už v 19. století

 jídelně je k vidění spisovatelova busta, která je považována za jeho nejpřesnější podobiznu. „Vznikla během jeho turné po Spojených státech a autor Dickensovu tvář při práci na ní proměřoval, aby byl portrét zcela přesný,“ vysvětluje kurátorka muzea Frankie Kubicki.

Zajímavé je, jak má Dickens dlouhé vlasy přes uši. Během turné po Americe totiž nikdy nenavštívil holiče „Když přijel do Spojených států, byl zaskočen tím, jakou celebritou tam je. Lidé na něm trhali šaty, aby měli kousek na památku. Proto se rozhodl, že se nebude stříhat, aby se jeho vlasy nestaly úlovkem sběratelů. A to nechtěl.“

Dickens se svou rodinou dům v londýnské Doughty Street obýval ještě dřív, než se stal opravdu slavným

Češi měli pro Dickense slabost

Když byl Dickens na svém první americkém turné, byl už naprostou celebritou. Jeho dílo bylo překládáno do mnoha jazyků včetně češtiny.

Edgar Degas přijel do Ameriky za strýčkem na prázdniny. A zůstal půl roku

Na tomto balkóně portrétoval Edgar Degas svoji americkou sestřenici

Dům Edgara Degase v New Orleans. Na první pohled zvláštní spojení. Důvod, proč město slavný pařížský impresionista navštívil, je ale prostý – narodila se tam jeho babička a matka. Jako osmatřicetiletý se rozhodl své rozvětvené příbuzenstvo navštívit. Místo plánovaných dvou měsíců tam nakonec strávil téměř půl roku.

To je přece úžasný důkaz toho, jak byl populární. Jakmile vyšel jeho nový román, krátce na to byl přeložen do řady jazyků. Čeština byla jedním z prvních,“ hodnotí kurátorka Emily Smithová a odkazuje k prvnímu českému překladu, který vyšel už roku 1840.

Italské inspirace

Slavný spisovatel často a zpočátku i rád cestoval, a to nejen za oceán, ale i po Evropě – po Francii, Švýcarsku i Itálii. „Když otevřete tady tu nádobu, najdete v ní makaróny, což v jeho době nebyl v Londýně vůbec běžný pokrm,“ ukazuje v suterénní kuchyni Dickensova domu Frankie.

Je zřejmé, že se během svých cest po Itálii inspiroval tamní kuchyní. Recepty inspirované Itálii najdeme v kuchařce jeho ženy Catherine. Sám Dickens naopak rád experimentoval s koktejly, které se naučil míchat v Americe.“

Sociální cit a empatie

Dickensův psací stůl

Charles Dickens na svoji vášeň pro psaní nezapomínal ani během svých cest. Dokazuje to jeho cestovní psací stolek, který je zlatým hřebem výstavy. „Vypadá to jako dřevěná kazeta, když se otevře, změní se v malý psací stolek nebo pultík. Uvnitř jsou lahvičky inkoustu a pera, kterými Dickens psal,“ popisuje Emily.

V jeho době byly tyto cestovní psací stolky docela běžné. Ten svůj si však nechal Dickens pravděpodobně vyrobit na zakázku podle vlastních představ,“ upřesňuje, v čem je tento kousek unikátní.

A proč se podle Emily stal Dickens už za svého života globálním spisovatelem? Jeho hrdinové byli často postavičky z okraje londýnské společnosti, Dickens o nich ale psal s ohromným pochopením a empatií. Byl totiž výborný pozorovatel.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související