Lékařská komora hrozí, že kvůli Ukrajincům budou umírat pacienti. Stížnosti na ně nejsou, oponuje Vojtěch

Lékařské komory neuspěly. Ukrajinským lékařům zůstane výjimka, která jim otevírá dveře k práci v českých nemocnicích. Mohou být ohrožením pro pacienty? Hostem byl ministr zdravotnictví v demisi za hnutí ANO Adam Vojtěch.

Program Ukrajina nejdříve platil. Po stížnosti lékařských komor premiér v demisi Andrej Babiš oznámil, že se program zastavuje. Následně si začaly stěžovat kraje, že ukrajinské lékaře potřebují. ANO oznámilo, že program bude pokračovat.

„Pro program [Ukrajina] se vyjádřily všechny kraje. Byli jsme v Ústeckém a Karlovarském kraji, které jsou nejvíce postiženy. Tam byl velmi silný apel, že může hrozit zavření některých oddělení. Proto jsme se rozhodli program nezastavovat a dáme tam roční toleranční dobu,“ vysvětluje zmatené reakce vlády ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Komory přišly, začaly, zejména Česká lékařská komora, s poměrně agresivní rétorikou, ve smyslu, že budou umírat pacienti, pokud tam ukrajinští lékaři nadále budou. To je popíráno na straně vedení nemocnic, českých primářů. Já si skutečně nemyslím, že kvůli tomu umírají pacienti.
ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch

Diplom, aprobační zkouška a čeština! Milan Kubek nastiňuje podmínky pro zahraniční lékaře

Milan Kubek, prezident České lékařské komory

Každý, kdo začne pracovat v české nemocnici, by měl mít nostrifikovaný diplom, umět česky a složit aprobační zkoušku. Takové jsou požadavky České lékařské komory ohledně zaměstnávání cizinců v tuzemském zdravotnictví. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká předseda komory Milan Kubek.

Jaký je tedy status ukrajinských lékařů v Česku? „Zákon předpokládá možnost postupu, kdy tu ukrajinský lékař je, připravuje se na aprobační zkoušku a musí být pod odborným dohledem českého lékaře. Že pracuje pod dohledem, za to je odpovědná konkrétní nemocnice,“ vysvětluje Vojtěch.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ovšem osočuje Ministerstvo zdravotnictví, že zneužilo výjimku určenou původně pro akademické pracovníky a specialisty, kteří sem jezdili školit své kolegy. S tímto názorem ale Vojtěch nesouhlasí. „Nevím, proč komora toto začala hrát. Ten projekt nevznikl včera, běží už dva roky. Vykládáme zákon tak, že jde použít i pro tyto případy.“

Ptal jsem se, jestli na ministerstvu leží štos stížností od pacientů, kteří byli poškozeni ukrajinským lékařem a podobně. Tyto stížnosti nemáme. Není to tak, že by byly stížnosti na tyto lékaře.
ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch

V České republice v současnosti působí 144 lékařů v programu Ukrajina (počet všech lékařů působících v Česku je 143 tisíc). „Víme, že u nás chybí od tisíce do 2,5 tisíce lékařů v nemocnicích. Víme, že to jsou místa která je třeba zaplnit. Neříkám, že budou zaplněna ukrajinskými lékaři,“ uzavírá Vojtěch.

autoři: Marie Bastlová , jaw
Spustit audio