Diplom, aprobační zkouška a čeština! Milan Kubek nastiňuje podmínky pro zahraniční lékaře

Každý, kdo začne pracovat v české nemocnici, by měl mít nostrifikovaný diplom, umět česky a složit aprobační zkoušku. Takové jsou požadavky České lékařské komory ohledně zaměstnávání cizinců v tuzemském zdravotnictví. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká předseda komory Milan Kubek.

„Pacient, když přichází do zdravotnického zařízení, má právo být ošetřován patřičně kvalifikovaným personálem, a stát by toto měl garantovat,“ říká.

A v té souvislosti připomíná, že ministerstvo zdravotnictví zneužilo § 36 zákona o vzdělávání lékařů, když organizovalo dovoz lékařů z Ukrajiny a svévolně jim povolovalo výkon povolání až na období jednoho až dvou let, aniž by někdo prověřil jejich kvalifikaci.

Česká vláda zastavila pod tlakem lékařských komor takzvaný projekt Ukrajina. Tento krok kritizují kraje – lékaři jim chybí a zastavení projektu považují za chybu

„Tito lékaři jsou zde ilegálně, nejsou členy lékařské komory a lékařská komora získala o jejich existenci informace naprosto neoficiálním způsobem,“ říká s tím, že ze zákona každý člověk, který vykonává povolání lékaře na území České republiky, musí být členem České lékařské komory.

Proto se komora obrátila na ministerstvo zdravotnictví, a pak na premiéra, který uložil zastavení projektu Ukrajina a nařídil ministerstvu, aby s lékařskou komorou spolupracovalo. „I vláda musí respektovat platné zákony,“ upozorňuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.