Kalifornská Passadena je ideální filmová kulisa. Točil tu Bruce Willis i Chaplin, jen Sheldon tu nikdy nebyl

Praha, Žatec nebo Karlovy Vary jsou místa, která se občas objevují v zahraničních filmových produkcích. Karlovy Vary třeba posloužily jako kulisa pro jeden z dílů Jamese Bonda. Žatec a další města na severu Čech zase hrály v americkém filmu Králíček Jojo. Američtí filmaři mají ale svá oblíbená místa také u sebe doma. Jedním z nich je kalifornské město Passadena, kde se odehrává například děj seriálu Teorie velkého třesku. Je tam dokonce ulice věnovaná této televizní sérii.

Jared Cowan je průvodcem agentury My Valley Pass, která se specializuje na procházky po místech, jež hrála ve filmových hitech.

Na jedné z passadenských ulic je obchod s potravinami s potrhanou markýzou a vybledlým nápisem. Tohle místo bylo kulisou – populární jídelny Peach Pit, do které rádi chodili Brendon a Brenda Walshovi a jejich kamarádi. Prostě partička ze seriálu 90.let Beverly Hills 90210.

Jared Cowan je průvodcem agentury My Valley Pass, která se specializuje na procházky po místech, jež hrála ve filmových hitech

Budova ale podle Jareda posloužila jen pro natáčení prvních exteriérů. Scény uvnitř restaurace se natáčely ve studiích, a protože se štábu nechtělo stále jezdit točit další záběry před jídelnou do centra Passadeny, postavili si filmaři nakonec i kopii beverlyhillského Peach Pitu také ve studiu.

Bruce Willis, Chaplin i Al Pacino

O kousek dál je místo, které se objevilo v Tarantinově snímku Pulp Fiction – historky z podsvětí. Když musel Bruce Willis ve filmu utíkat z boxerského ringu, tak skákal z tohoto požárního schodiště, říká Jared.

Passadenská radnice postavená ve španělském koloniálním stylu má také za sebou bohatou filmovou historii. Už ve 40. letech tady Charlie Chaplin natočil svůj slavný film Diktátor. Právě tato stavba mu posloužila jako pozadí pro velký průvod. Ve snímku American Pie 2 hrála tato budova palác ve Španělsku a mihli se před ní třeba i Jeniffer Anistonová nebo Al Pacino.

Passadenská radnice postavená ve španělském koloniálním stylu má za sebou bohatou filmovou historii

Caltech a Teorie velkého třesku

Místa pro natáčení vybírají producentům a režisérovi takzvaní skauti – průzkumníci – tipovači. Podle Jareda Cowena je Passadena mezi filmaři oblíbená hlavně proto, že se v ní zachovalo mnoho rozmanitých architektonických stylů a může tak imitovat různá prostředí.

Záběr z první série seriálu Teorie velkého třesku

Je také jednodušší natáčet záběry z prostředí boháčské čtvrti Los Angeles Beverly Hills v Passadeně než získat souhlas obyvatel čtvrti s natáčením. Často se některé budovy jen napodobí a jejich obraz se přenese na kulisy do studií. Tak to bylo v případě seriálu o čtyřech fyzicích z Kalifornského technologického institutu.

Kalifornské město Passadena propůjčilo svoji tvář také řadě televizních seriálů. Sérii Teorie velkého třesku dokonce věnovalo celou jednu malou uličku. Jejími hrdiny jsou fyzici z tamního Caltechu, tedy technologického institutu.

Žádné z míst, kde se děj seriálu odehrává, ve městě ale nenajdete. Caltech je podle Jareda to jediné, co se v Teorii velkého třesku zmiňuje a co v Passadeně opravdu existuje.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související