Kalifornie vstává z popela po ničivých požárech. Na nový začátek se těší i rodina paní Olgy

Čechoameričanka Olga Gutteridgeová, její manžel a tři synové byli na podzim 2017 mezi těmi obyvateli města Santa Rosa nedaleko San Franciska v Kalifornii, kterým požár během několika minut zlikvidoval dům. Zbyl jen spálený pozemek. Na rozdíl od většiny sousedů se Gutteridgeovi ve zničené čtvrti rozhodli zůstat a vybudovat svůj domov znovu na původním místě. Jak se vstává z popela, se tam vypravil zjistit americký zpravodaj Jan Kaliba.

Halda jemného štěrku a několik prken před zastřešenou hrubou stavbou, uvnitř další spousta stavebního materiálu. Olga Guttridgeová mi ukazuje, kde bude v domě jídelna, kde kuchyně, ložnice a koupelny. „Pár věcí vevnitř jsme trochu změnili, ale jinak to bude ten stejný barák,“ dodává.

Čtěte takéPožáry v Kalifornii zasáhly i českoamerické rodiny. Proti smutku bojují šibeničním humorem

Ve stropě každé místnosti bude také podle nového nařízení umístěné zařízení, které začne při požáru automaticky rozstříkávat vodu.

Přežil jen cibulák

Stojíme na pozemku, který v říjnu 2017 pohltil obrovský požár. Guttridgeovým po něm nezbylo prakticky nic, jen několik kusů českého porcelánu. „Cibulák to přežil, to byl malý zázrak,“ usmívá se dnes už optimistická paní Olga. Čelit situaci, kdy byla celá její domácnost srovnaná se zemí, pro ni tehdy ale bylo samozřejmě těžké.

Bylo pro mne důležité dodržovat všechny rodinné rituály. I v pronajatém domě jsem chtěla pořádat Vánoce pro svoji i manželovu rodinu, každý rok také hostíme kamarády při finále amerického fotbalu. Důležité to bylo i pro děti,“ přibližuje Olga Guttridgeová.

Papírové Vánoce

Hrubá stavba nového domu, materiál před ní ale napovídá, že zdaleka ještě není hotovo

Trochu náročné to bylo bezprostředně po požáru – o Vánocích, protože rodina při něm přišla i o veškeré vánoční ozdoby, vzpomíná Olga: „Děti s babičkou je vyrobily z papíru, to bylo moc hezké. A kamarádi, kterým jsme z Nového Boru asi před 15 lety přivezli vánoční ozdobu – skleněnou kouličku, nám ji darovali nazpět. To se mi chtělo úplně brečet, bylo to od nich moc hezké.“

Nový začátek, noví sousedé

Kalifornská rančerka poskytuje azyl ohroženým koním. Po nedávných požárech má práce nad hlavu

Týraní koně si na dobré zacházení zvykají jen pomalu

Říjnové požáry v Kalifornii za sebou zanechaly spoušť, která se dotkla i hospodářských zvířat v tomhle zemědělském kraji. V nejhůře postiženém okrese Sonoma žije i nezvykle velké množství chovatelů koní. Také ti, pokud přežili, teď potřebují svá evakuační centra, protože oheň spoustu statků a stájí zničil.

Kolem rozestavěného domu Guttridgeových dnes roste celá nová čtvrť. Před požárem tady stálo 42 domů. Dvě třetiny původních majitelů se už ovšem vracet nechtěli a pozemky prodali. „I naši sousedi z obou stran už se nevrátí, takže nevíme, s kým teď budeme bydlet,“ dodává Olga.

Guttridgeovi ale prý vůbec neuvažovali o tom, že by odešli. „Oba tu máme rodiny a taky svoje kořeny. Už se těším, až budeme mít ‚house warming party‘ a budeme moct pozvat kamarády a rodinu na velkou oslavu,“ uzavírá optimisticky Olga.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související