Ještě v padesátých letech tu lidé žili v jeskyních. Arménské město Goris má ale zajímavostí víc

Jedním z nejzvláštnějších arménských měst je Goris, které najdete na jihu země, nedaleko hranice s Íránem a Ázerbájdžánem. Kvůli horkému klimatu tam kdysi jeho obyvatelé vymysleli přírodní klimatizaci. Není to ale jediná zvláštnost tohoto městečka uprostřed hor.

Celým tímto pozoruhodným městem protékají potoky horské pramenité vody, absolutně průzračné a čisté. Je to tím, že nad městem bylo kdysi velmi mnoho pramenů.

V zimě kanalizace, v létě klimatizace

Když město na konci devatenáctého století stavěli, rozhodli se, že vybudují podél hlavních ulic úzké strouhy a vodu povedou povrchem. Strouhy jsou široké asi dvacet centimetrů a zhruba stejně hluboké. Byla to jakási přirozená kanalizace, která během zimních dešťů odplaví vodu z povrchu a v horkých dnech voda příjemně ochlazuje život zdejších obyvatel.

Úzké strouhy podél hlavních ulic v zimě slouží jako kanalizace, v létě jako klimatizace

Další zvláštností nejen tady v Goris, ale ve všech arménských městech, jsou pítka na vodu rozsetá různě po celém městě. Není to jen kvůli tom, aby lidé měli kde uhasit žízeň v parných dnech. Jsou to zároveň stély, které připomínají zesnulé.

Domy jen pro bohaté, ostatní měli jeskyni

Město Goris je sevřené vysokými horami se skalními městy a nádhernou přírodou. „Goris je historickým centrem provincie Sunik. Domy si tu ale stavěli jen ti nejbohatší lidé a ostatní žili v blízkých jeskyních, a to až do padesátých let minulého století. Ještě dnes najdete ve městě hodně lidí, kteří se v jeskyních narodili. Kousek odtud se nachází velká vesnice Chandzorisk, kde v jeskyních žilo ještě víc lidí než v Goris. Bylo to skoro celé jeskynní město,“ vypráví Vartan Sarkisjan.

Čtěte také

Jeho manželka, paní Anaid, mi ukazuje staré fotografie, na kterých ženy šplhají po lanech do jeskyní – vracejí se z pole nebo z tržnice s nákladem potravin na zádech. Jeskyně jsou tu několikapatrové a poměrně komfortně zařízené.

Neklidné území od cara po současnost

Muži byli hlavně kupci a hodně cestovali. Nebo vojáky, kteří tuto pohraniční oblast carské říše bránili před Turky. Místní lidé proto tak dlouho žili v jeskyních.

A mnozí se do nich vracejí i dnes – ze stejných důvodů jako jejich předci. Do povídání o tomto velmi zvláštním městě Goris nám loni zasáhla probíhající válka v sousedním Náhorním Karabachu.

Ani po roce tu není klid a na hranici vzdálené coby kamenem dohodil, jsou přestřelky mezi Armény a Ázerbájdžánci na denním pořádku.

autoři: Martin Dorazín , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související