Jarmila Kratochvílová

19. srpen 2009

Před 26 lety na stadionu v Mnichově nic nenasvědčovalo tomu, že by československá běžkyně Jarmila Kratochvílová měla ohrozit světový rekord na trati 800 metrů. I ona sama říká, že s žádným rekordem tehdy nepočítala. S Tomášem Pancířem si ve středečním Dopoledním Radiožurnálu povídala o svých dosud nepřekonaných sportovních úspěších i o svém pohledu na současnou atletiku. Ve čtvrtek 20. srpna bude hostem herec Martin Trnavský.

"Byl to závod náhradní, protože původně jsem měla běžet úplně jinou trať," přibližuje Jarmila Kratochvílová okolnosti, které předcházely jejímu legendárnímu výkonu. "Vůbec jsem nedoufala, že bych mohla zaběhnout nejen takhle velký výkon, ale samozřejmě světový rekord. A možná takhle se ty světové rekordy běhají," říká držitelka dosud nepřekonaného světového rekordu.

Ten večer 26. července 1983 se sešly podmínky natolik příznivě, že Jarmila Kratochvílová překonala trať 800 metrů v rekordním čase 1 minuta 53 sekund a 3 desetiny. O překonání tohoto času se pokoušejí špičkové běžkyně z celého světa už více než čtvrt století.

"Přiznám se, že vždycky když končí atletická sezóna, tak mám u srdce takový příjemný pocit, že je ten rekord stále u nás v Česku a bude další motivací pro rok příští," popisuje Jarmila Kratochvílová své pocity z bojů o překonání svého rekordu.

Jarmila Kratochvílová přiznává, že i pro ni je sledování velkých atletických závodů stále velkým svátkem. A i když nemá vždy příležitost užít si atmosféru přímo na stadionu, sleduje s nadšením atletické výkony alespoň v televizi. V těchto dnech fandí nejen českým atletům, kteří závodí na Mistrovství světa v Berlíně. V této souvislosti bývalá atletka zdůrazňuje, že dnešní sportovci závodí ve zcela odlišných podmínkách než sportovci její generace.

"Do atletiky vstoupily peníze, nastolují se ohromné finanční odměny za medaile, za světové rekordy a hlavně vznikla spousta zajímavých závodů, na kterých závodníci startují," komentuje bývalá atletka proměny svého sportu v posledních letech.

A tak zatímco Jarmila Kratochvílová běžela v roce 1983 trať 800 metrů na závodech pouze třikrát, současní sportovci ji běží i pětadvacetkrát. I to by podle Jarmily Kratochvílové mohlo být vysvětlení, proč se její rekord dosud nikomu nepodařilo překonat.

Co říká Jarmila Kratochvílová na neuvěřitelné výkony současné sprinterské hvězdy Usaina Bolta a jaké bylo její osobní setkání s ním? Jaké šance na medaili má podle ní český desetibojař Roman Šebrle? A vidí už v některé ze současných běžkyň případnou pokořitelku svého rekordu? I tyto otázky položil bývalé československé reprezentantce a trenérce českých atletických nadějí Jarmile Kratochvílové moderátor Tomáš Pancíř. Její odpovědi si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jarmilou Kratochvílovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio