Jak účinné jsou vakcíny proti koronaviru? Už první dávka snižuje riziko hospitalizace, ukazují data

24. únor 2021

Už první dávka vakcíny proti koronaviru může výrazně snížit riziko hospitalizace naočkovaných. Vyplývá to z dat vědců, kteří ve skotských nemocnicích dva měsíce sledovali účinky očkovacích látek od společnosti AstraZeneca a konsorcia firem Pfizer a BioNTech.

Z uveřejněných dat vyplývá, že čtyři týdny od podání první dávky vakcíny AstraZeneca se riziko hospitalizace u naočkovaného snížilo o 94 procent. V případě vakcíny od Pfizeru to bylo o 85 procent. Podle vědců jde o velmi povzbudivá čísla.

Čtěte také

Do studie byla zařazená i vakcína od společnosti AstraZeneca, u které dosud chyběla přesnější data účinnosti u lidí nad 55 let. Ze skotských dat ale vyplývá, že  velmi výrazně snižuje riziko hospitalizace i u seniorů starších 80 let. 

Snížení rizika infekce?

Účinností vakcín se zabývají i v Izraeli. Předběžné výsledky studie tamějšího ministerstva zdravotnictví a společnosti Pfizer naznačují, že tato vakcína kromě ochrany očkovaných také úspěšně blokuje přenos infekce na další lidi.

Snížení rizika přenosu viru je podle předběžných dat v téměř asymptomatických případech skoro 90 procent. Vědci jsou zatím opatrní a čekají na finální výsledky, nicméně pokud studie jakékoli omezení přenosu infekce u očkovaných nakonec potvrdí, bude to zásadní zjištění, které může velmi významně přispět k šíření koronaviru ve světě.

Data pro studii vědci shromáždili mezi 8. prosincem 2020 a 15. únorem 2021. V tomto časovém rozmezí bylo podáno 1,14 milionu vakcín, první dávku dostalo 21 % skotské populace.

Zdroj: Public Health Scotland

Spustit audio

Související