Jak funguje vakcína od firmy AstraZeneca?

16. únor 2021

Česko má v únoru dostat přes 170 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru od britsko-švédské společnosti AstraZeneca. Tento týden s ní začaly očkovat první tuzemské nemocnice. Jak tato vakcína funguje a dokáže ochránit organismus proti mutacím viru? 

Zjednodušeně řečeno: vakcína AstraZenaca funguje jako trojský kůň. Nejdůležitější složka vakcíny je totiž ukrytá v neškodném rýmovém viru od šimpanzů. Ten slouží pouze jako dopravní prostředek do lidských buněk.

Čtěte také

Jakmile se vakcína dostane za hradby, tedy do lidské buňky, opustí svého trojského koně. Poté buňce předá důležitý recept na výrobu neškodných částí koronaviru. Buňka je díky tomu sama schopná tyto části koronaviru vyrobit a imunitní systém je vzápětí zničí a zapamatuje si je pro příští případný (a tentokrát skutečný) útok.

Tyto neškodné části koronaviru si můžete představit jako bodláky, které se vám na louce přilepí na svetr malými háčky. Přesně takovými háčky se lepí i koronavirus na lidské buňky. Právě tak zároveň vakcíny učí lidské tělo tyto háčky vyrábět, aby je imunitní systém vzápětí ničil a tím se proti nim vytrénoval.

Problém je, že mutace tyto háčky mění. „Špičce těchto háčků říkám Achillova pata, je totiž cílem pro virus neutralizující protilátky. Achillova pata je mutacemi mírně změněna, v případě britské varianty se jedná o tři zásahy, u jihoafrické o dva,“ vysvětluje ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer. 

Vakcína versus mutace

S britskou mutací viru by, zdá se, vakcína od AstraZenecy neměla mít problémy. „Subanalýza jedné ze studií fáze 3, která probíhá ve Velké Británii, prokázala účinnost 75 procent proti britské mutaci, a to do 14 dnů od podání. Jde tak o obdobnou účinnost jako proti původnímu pandemickému viru.“ 

Čtěte také

S jihoafrickou mutací už je ale situace složitější. Jak známo, Jihoafrická republika už očkování vakcínou od firmy AstraZeneca pozastavila. Britský deník The Financial Times také nedávno zveřejnil nerecenzované výsledky studií univerzit v anglickém Oxfordu a jihoafrickém Witwatersrandu o vzorku asi 2000 lidí. Podle nich AstraZeneca neposkytuje ochranu před mírnou nebo středně těžkou formou onemocnění způsobenými jihoafrickou mutací. 

Nutno dodat, že u žádného z dobrovolníků ve studii se nevyskytly takové komplikace, že by musel být hospitalizován.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související