Jak se na Sicílii půjčují auta? Levnější je rezervace na internetu

17. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Na Sicílii si turisté rádi půjčují auta, aby nebyli odkázaní na hromadnou dopravu a mohli dle libosti hledat tu svojí nejkrásnější pláž nebo nejšarmantnější městečko. Půjčoven je na Sicílii dostatek a vůz se dá rezervovat ještě z domova po internetu.

V pobočkách autopůjčoven na letišti v sicilské Catánii je rušno. Většina turistů si sem přichází vyzvednout auto, které si v předstihu rezervovali na internetu.

V půjčovnách, které hromadně sídlí v budově nedaleko letištní haly, mi říkají, že všechna malá auta jsou zamluvená. Ta velká, která ještě zbyla, jsou pro mě zase zatraceně drahá.

Rezervaci nemám – ne snad, že bych se o ni ještě v Praze nepokusila. Podmínkou ale bylo, že při vyzvednutí vozu musím předložit kreditní kartu, kterou bych za něj ručila. A tu já nemám.

Nakonec přece jen v Catanii nacházím půjčovnu, dokonce přímo v letištním terminálu, kde pro mě jedno malé auto mají. Cena pronájmu na celý týden je asi o 100 eur vyšší než při online rezervaci. Přitom je to shodou okolností ta samá půjčovna, u které jsem si auto chtěla zamluvit už z Prahy a ve které mi mimochodem i po telefonu potvrdili, že ke složení kauce přijímají jen a jen kreditní karty.

Čtěte také

A je to tady – na dřívější rady přátel a kolegů tentokrát nehnu ani brvou a tvářím se, že moje embosovaná debetní karta je přesně to, co se po mě žádá.

Z terminálu vyjíždí účtenka, autorizace karty proběhla bez problémů… padá mi kámen ze srdce. A zároveň mě trochu mrzí, že jsem byla takříkajíc moc měkká na to, abych riskla rezervaci po internetu.

Možná bych příště prostě měla dát na své kolegy, když mi říkají, že české debetní karty jsou obvykle od těch kreditních k nerozeznání, že Italové rozdíl stejně nepoznají a že jim to nakonec bude nejspíš jedno.

autor: tpa
Spustit audio