Jak nejlépe navnadit na restaurační menu? Dobrá rada, vyšší spropitné, radí Pavel Maurer

6. říjen 2018
Glosa Pavla Maurera

Guláš si dnes nedávejte, ten je připálený. To nám obsluha v restauraci asi nepřizná. Naopak, nejčastěji slyšíme, že ať si v daném podniku dáme cokoliv, rozhodně neuděláme chybu. Takové doporučení ale výběr jídla vůbec neusnadní a ani nenaladí chuťové pohárky.

Včera jsem dostal zajímavou otázku od častého návštěvníka restaurací. Vyprávěl mi, jak ho neuvěřitelně rozčiluje, když se zeptá obsluhujícího personálu: Co by mu dnes doporučili dobrého k jídlu? V 90 procentech podniků nejčastější odpověď zní: No přece všechno máme to dobré!

Kuchařské celebrity? To je trend dnešní doby, říká Pavel Maurer

03218297.jpeg

Kdo se vám vybaví, když se řekne celebrita? Někdo z umělců, sportovců nebo třeba kuchařů? Pavel Maurer se zamýšlí nad tím, proč právě mezi takzvané VIP v posledních letech pronikla i řada kuchařů.

Přiznávám, že z takové reakce i mě může šlak trefit! Je dost jasné, že host od číšníka neočekává, že mu oznámí: Guláš je lehce připálený, husa už se téměř vznáší nad pekáčem a marinované kančí medailonky leží už tak dlouho, že raději začaly pochodovat po špajzu!

Když host požádá vrchního o radu, co ten den doporučuje, předpokládal bych, že třeba řekne, že mají na jídelním lístku samé dobré položky, ale současně hned dodá, že právě dnes jim přivezli čerstvé ryby z Třeboně, že kuchař dopekl domácí roastbíf, na trhu měli čerstvý květák a protože začíná dýňová sezóna, tak mají na meníčku pochopitelně dýňovou polévku s opečenými semínky.

To se hned lépe vybírá. Další varianta odpovědi na dotaz, co by doporučili k jídlu je, že obsluha může odpovědět otázkou: A co máte rádi? Drůbež? Zvěřinu? Salátek? Nebo raději něco vegetariánského?

Dobrá rada, vyšší spropitné

Hosta tím potěšíte, lehce navigujete a dáváte mu možnost se nad pokrmem chvíli zamyslet, naladit chuťové pohárky. Samozřejmě kromě stálých jídel, dnes každý zkušený kuchař nabízí sezónní suroviny, využívá farmářských specialit, lokálních sýrů, vajíček, jehněčího a dalších místních produktů.

Restaurace jsou pro psy jenom chuťový stres, říká Pavel Maurer

pes

Vzít psa s sebou do restaurace, nebo ne? To je otázka, kterou si určitě položil nejeden páníček. Někde totiž číšník automaticky přinese misku s vodou. A jinde naopak člověka se psem vykážou z podniku hned ve dveřích.

To je přesně to, co očekává každý host, když se ptá, co mi dnes doporučíte dobrého k jídlu. Nejhorší varianta doporučení k jídlu je, když personál podsouvá hostům nejdražší položky z jídelního lístku, nebo úplnou tragédií je, když hostům vnucuje pokrmy, které mu přikázali v kuchyni, protože už je dlouho nemohou udat, nikomu moc nechutnají, nebo už to jídlo má své nejlepší časy za sebou.

Tudy cesta nevede! Já vím, že personál na otázku „co mi doporučíte“ musí někdy unaveně odpovídat stokrát denně... Ale je to přece jeho práce, a když bude reagovat správně, věřím, že jej určitě mnoho hostů ocení i vyšším spropitným!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio