Restaurace jsou pro psy jenom chuťový stres, říká Pavel Maurer

23. září 2018
Glosa Pavla Maurera

Vzít psa s sebou do restaurace, nebo ne? To je otázka, kterou si určitě položil nejeden páníček. Někde totiž číšník automaticky přinese misku s vodou. A jinde naopak člověka se psem vykážou z podniku hned ve dveřích.

Tak, jak je to s těmi psy v restauracích – mají tam mít přístup, nebo raději ne? Co myslíte? Já se tedy, bez mučení, přiznávám, že mně psi v restauraci vadí. A to, prosím, jsem bývalým majitelem několika jezevčíků, výmarského ohaře a těším se, že příští rok si pořídím dalšího psa.

Psy ovšem toleruji jedině v případě, pokud má restaurace či hospůdka třeba větší zahrádku, to ano, ale v interiéru je to jednoznačné omezování ostatních „nepsích hostů“. Co si budeme nalhávat, většina psů nemá moc precizní drezůru, a tak se jim občas stane, že si s radostí štěknou, nečekaně zakňučí, přecházejí z místa na místo, navíc jsou v restauraci omámeni obrovskou paletou vůní a aromat, takže to pro ně musí být docela šílený chuťový stres.

Projekt Skutečně zdravá škola vzdělává děti i rodiče

Děti si mohou jednou za měsíc i vybrat oběd na přání, který jim v kuchyni připraví

Že je nějaké jídlo dobré, ještě neznamená, že je taky zdravé. Problém rozlišit to mají hlavně děti. Získat správné stravovací návyky jim proto pomáhá speciální projekt, do kterého se zapojily vybrané školy po celém Česku.

Jen si to představte: Váš dlouhý nos je několikanásobně citlivější než lidský, čicháte, slintáte a pozorujete, jak se kolem vás padesát hostů cpe vepřovým a hovězím, cítíte stokrát víc, jak voní vývar či smažené kuřecí křidélko. Já myslím, že je to pro psy dost k zbláznění, když je páníček bere s sebou do restaurace.

Ať mi nikdo neříká, že pes už dostal nažrat a víc nechce. Takové zvíře jsem v životě nepotkal, že by si nedalo jen tak jako zákusek trošku uzené šunčičky či vařený hovězí tafel spitz. Jelikož mám psy rád, já bych navrhoval založit psí restaurace. Kdo nemá s sebou psa, tak ho tam bez něj prostě nepustí. I kdyby si jej měl nějakého vypůjčit.

Co takhle psí hospoda?

A věříte, že existuje mezinárodní řetězec hotelů, kde vedle recepce vždy leží na koberečku vychovaný labrador nebo nějaký podobný pes a když jste hotelový host, cítíte se opuštěně, byznysmen na cestách, nebo se vám jen stýská po vlastním mazlíčkovi, nebo jen nechcete chodit po městě na procházku jen tak, no tak si toho milého hotelové pejska rezervujete a oni vám ho rádi půjčí.

Nu, a vy se můžete vzájemně krásně vyvenčit. Tak i tohle je, myslím, skvělé psí řešení. Ale v restauraci, při jídle, když mi sousedův buldoček od protějšího stolu slintá nad mým talířem a kňučí hlady, tak to mne opravdu moc nebaví! Zato stoprocentně psí hospoda řekněte sami, to by mohl být nejen kulinární, ale i docela příjemný, neformální seznamovací večírek. A to nejen pro vaše psi, ale třeba i pro vás!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio