Kuchařské celebrity? To je trend dnešní doby, říká Pavel Maurer

30. září 2018
Glosa Pavla Maurera

Kdo se vám vybaví, když se řekne celebrita? Někdo z umělců, sportovců nebo třeba kuchařů? Pavel Maurer se zamýšlí nad tím, proč právě mezi takzvané VIP v posledních letech pronikla i řada kuchařů.

Máte rádii celebrity? Nebo vám leze na nervy už jen to prapodivné slovo? Když se totiž o někom říká, že je VIP, tedy very important person, nebo že je to známá tvář a celebrita – to člověka občas dožere!

 Já se přiznám, že mě to také trochu štve, a mimochodem osobně znám pár skutečně slavných celebrit! Jsou to fakt opravdové vipky, žádné rychlokvašky či béčkové polohvězdičky, jsou celebrity, jsou slavní, ale neuvěřitelně je rozčiluje, když jim tak někdo říká!

Zdeněk Pohlreich: Gastronomie nabrala za posledních pět let švunk

Zdeněk Pohlreich

Kdo určuje správnou chuť jídla? Neotřesitelnou autoritou je šéfkuchař, potvrzuje Zdeněk Pohlreich, který nechybí na zlínském Garden Food Festivalu. A jak sám říká, téměř všude v Česku lze najít přijatelnou restauraci. Ale jaký je největší nešvar v české gastronomii?

Nicméně, já bych vám v tomto kulinárním sloupku chtěl vyprávět o celebritách gastronomických. Víte, když je někdo herec nebo zpěvák, malíř, dirigent, aristokrat, spisovatel, režisér, vynálezce, významný politik nebo vrcholový sportovec, tak na to, že je celebrita, jsme stovky let všichni zvyklí.

Ale když někdo řekne: celebrity chef, šéfkuchař, který je považován za hvězdu, vipku i celebritu – to je ovšem novinka! Dneska se spousta lidí touží vyfotit raději s Jamie Oliverem nebo Zdeňkem Pohlreichem než s Petrou Kvitovou či Lionelem Messim!

Hvězdy první kategorie

Doba se změnila, před pětadvaceti lety nikdo žádné špičkové celebritní kuchaře nevnímal, tedy pokud se hluboce nezabýval gastronomií. Kuchař, i když vařil jako Bůh, tak byl schovaný někde za sporákem, ve špatně větrané kuchyni, a když jídlo bylo opravdu unikátní, tak si zpoceného chefa – čas od času – nějaký potentát zavolal ke stolu a po večeři mu osobně poděkoval.

Dnes je situace úplně jiná. Šéfkuchaři jsou hvězdy první kategorie! Řekl bych, že někteří kuchaři stojí mnohem častěji před kamerou než u sporáku. Je to jejich věc, konečně, oni u té kamery dělají mnohdy velmi záslužnou prácí – vzdělávají národ, přibližují recepty, prozrazují tajemství šéfkuchaře, různé finty a vychytávky.

Proč není mezi špičkovými šéfkuchaři více žen? Nad tím se zamýšlí Pavel Maurer

Jamie Oliver

„Nevím o žádném jiném povolání, kde by si muži udrželi jasnou převahu, snad kromě vaření a dámské módy.“ Tohle řekl spisovatel Peter Birkenhead. Asi nebral v úvahu, že v závodních a školních jídelnách a ve většině domácností na celém světě vládnou ženy. V některých zemích by to dokonce bylo proti zaběhlým tradicím, aby se muž zabýval vařením. Ale o tom není řeč.

No a někdy jsou dokonce i vtipní a zábavní, takže proč by ne? Celebritní kuchaři jsou trendem dnešní doby. Mají svoje rubriky v časopisech, točí se o nich filmy, vydávají knížky jako na běžícím pásu, jejich osobní cooking show a také kurzy vaření jsou beznadějně vyprodané.

Tak to jsou naše kuchařské celebrity, z povolání, které v minulosti bylo spíše za trest se stal malý Hollywood! Tak držme palce, ať jim to vydrží. Ať skvěle vaří a dobře o tom vyprávějí – víc není potřeba!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio