Proč není mezi špičkovými šéfkuchaři více žen? Nad tím se zamýšlí Pavel Maurer

22. leden 2017
Glosa Pavla Maurera

„Nevím o žádném jiném povolání, kde by si muži udrželi jasnou převahu, snad kromě vaření a dámské módy.“ Tohle řekl spisovatel Peter Birkenhead. Asi nebral v úvahu, že v závodních a školních jídelnách a ve většině domácností na celém světě vládnou ženy. V některých zemích by to dokonce bylo proti zaběhlým tradicím, aby se muž zabýval vařením. Ale o tom není řeč.

Tady se hovoří o šéfkuchařích, kteří se stali globálními superhvězdami a okouzlili svět! V první padesátce nejlepších kuchařů na naší planetě figuruje pouze jediná žena – Elena Arzak, a to ne samostatně, ale dohromady se svým geniálním tátou.

Ve světě pak vládnou gastronomii opět hlavně muži – Thomas Keller, Jamie Oliver, Gordon Ramsey, Ferrán Adria, Wizigmann, Blumenthal, Boulud či Bocus… A co naše celebrity s vařečkou? Pohlreich, Babica, Sapík, Sahajdák, Paulus, Král, Kašpárek a mnoho dalších? Že by jen muži? Ne, máme i své ženy – třeba Florentýnu Zatloukalovou, Kamuru nebo Hanku Zemanovou. Ony však neprovozují klasické restaurace a nestojí každé ráno ve svém podniku, tak jako jejich mužské protějšky.

Je skutečně být špičkovým šéfkuchařem pouze mužská záležitost? Nebo tu stále platí ten starý rozpor – nuceného údělu žen vůči posedlosti mužů? Je něco pravdy na lidových povídačkách, že ženy vaří, protože musí, zatímco muži proto, že chtějí?

Logo

Osobně jsem poznal jen tři šéfkuchařky z opravdu vysoké gastronomie: Britku, Španělku a Francouzku. Je pravda, že to byly ženy fyzicky zdatné, velmi inteligentní a vtipné, ovšem téměř bez soukromého života.

Pokud chce kuchař dosáhnout nejvyšších pozic, tráví v kuchyni klidně 12 až 16 hodin denně. Je to nesmírně psychicky náročná a fyzicky vyčerpávající profese. Myslím, že proto potkáváme ženy za sporákem spíše v domácnostech, vesnických hospůdkách, nebo ve školních jídelnách. Na příčkách slávy – bohužel – moc ne.

Tak to je. Zmíněný bonmot, který jsem uvedl na začátku, tedy do jisté míry platí. Ale co ty příklady ze světa módy? Lagerfeld? Versace, Yves Saint Laurent či Christian Dior, tedy opět hlavně muži? To není žádná pravda. Z mnoha slavných módních návrhářek vzpomenu alespoň nesmrtelnou Coco Chanel. Ta ovlivnila módu celého století a navíc, když chtěla, uměla i docela slušně vařit…

autor: Pavel Maurer
Spustit audio