Inteligentní budova v dánském Aarhusu je obřím startupovým inkubátorem

4. únor 2019

Navitas je hvězdicovitá budova v přístavu druhého největšího dánského města Aarhusu. Kromě toho, že je jednou z energeticky nejméně náročných budov v Dánsku, slouží zároveň jako jedna velká tréninková laboratoř. IT specialisté se totiž můžou naprosto legálně nabourat do jejího bezpečnostního i energetického systému a zkoušet na nich své nové vynálezy. Zblízka si ji prohlédl reportér Matěj Skalický.

„Čas je vzácný, čas jsou peníze,“ říká Mai Louise Agerskovová, šéfka společnosti Incuba, která tu nad startupovými společnostmi drží ochrannou ruku. A tak, abych dlouho neodváděl kreativní myšlenky, se hned v její kanceláři rozhlížím po nějakých kamerách a senzorech.

„Vidíte tady tu krabičku na zdi? Ta měří množství oxidu uhličitého, teplotu, pohyb v místnostech. Tak můžete mapovat energetickou spotřebu v budově na úrovni jednotlivých místností,“ ukazuje mi. Přístavní centrum technologií a pokroku je tak vlastně všemi přijímaný „Velký bratr“.

Dánské Silicon Valley

„Naší vizí je vytvořit v Navitas sdílený prostor pro podnikatele, studenty a vědce, kteří se zajímají o čisté a úsporné technologie. Zároveň mohou použít tuto budovu jako laboratoř pro vytváření nových technologií,“ vysvětluje Mai Louise Agerskovová.

Pod jednou střechou tu funguje kolem dvou stovek startupů a sídlí tu mimo jiné i studenti ze dvou technických škol v Aarhusu. Podobné vědecké parky, tedy velká sdílená pracoviště, jsou populárním co-workingovým prostorem nejen v Dánsku.

„Nápad na takový park je starý 50 let, kdy s tímto konceptem začali v Silicon Valley. A také Švédsko bylo jednou z prvních zemí, které ten nápad podpořily. Dnes funguje přes dvě stě podobných parků po celém světě, často pod záštitou univerzit. A existuje i jejich mezinárodní asociace,“ říká mi Mai Louise Agerskov.

Chytrá budova

Osmipatrová hvězdicovitá budova Navitas je nejen otevřená všem těm, kdo chtějí s jejími bezpečnostními a energetickými systémy pracovat a místní komunita je přijme, zároveň sama dokáže velmi inteligentně hospodařit s energiemi. Zespodu ji chladí mořská voda, svrchu ji napájí soustava skoro 1300 solárních panelů.

Vědci v Dánsku zkoumají chování pavouků, kteří za sebe položí i život

Pavouci rodu Stegodyphus žijí v koloniích

Na světě žije přes 45 tisíc druhů pavouků, v drtivé většině to jsou samotáři. Jen asi dvě desítky druhů se naučily spolu vycházet. To přináší spoustu otázek. Odpovědi na ně hledají vědci po celém světě, včetně těch na univerzitě v dánském Aarhusu, kam se vypravil reportér Matěj Skalický.

„Tato budova je velmi moderní, měří skoro úplně všechno. Ví, kolik přesně lidí je v konkrétních místnostech, kdy a jak dlouho. A to je základ, aby se z tohoto centra stala velmi inteligentní budova,“ zdůrazňuje Rasmus Jakobsen, šéf energetické konzultační společnosti Transition, který má kancelář jen o pár kroků vedle. Z okna vidí na aarhuský přístav, jenž postupem let opouštějí velké nákladní lodě a stěhují se sem velké dánské mozky.

Víc senzorů, víc inteligence

„Tento rok pracujeme na velkém projektu s takzvanými big daty a umělou inteligencí. Rozčlenit a získat odněkud informace je velmi složitý a podhodnocovaný proces. My jsme si na tom založili část našeho byznysu,“ vysvětluje mi Rasmus a libuje si, jak v Navitas našel prostředí, které s ním komunikuje a na němž může testovat své nápady na úsporu energií. Mluví o kognitivní budovách, které umí samy efektivně hospodařit s energiemi podle toho, jaká je denní doba a kolik je v nich zrovna osob.

Startupové centrum Navitas má prý zatím nevyužitý potenciál, ale k této ideji směřuje. „Je to jak s elektromobily od Tesly,“ říká Rasmus: „Víc senzorů, víc inteligence.“

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio

Související