Může umělá inteligence odhalit nemoc lépe než lékař? Má to své vrtochy. Musíme být opatrní, varuje onkolog

10. leden 2020

Umělou inteligenci je možné využít i k záchraně lidských životů nebo minimálně ke zkvalitnění zdravotní péče o vážně nemocné. Přibližně rok mají lékaři k dispozici algoritmus vyvinutý v Česku, který dokáže předpovídat degenerativní mozková onemocnění, například Parkinsonovu chorobu. Minulý týden zase vědci zveřejnili výzkum, podle kterého umělá inteligence zjistí rakovinu prsu lépe než lékař.

Algoritmus vyhodnocuje mamogramy, tedy rentgenové snímky hrudníku pacientek. Na zhruba 30 tisících snímků dokázal program snížit počet takzvaně falešně pozitivních nálezů, a naopak diagnostikoval i případy, které lidští lékaři přehlédli.

Čtěte také

Studii společnosti Google Health, britského Ústavu pro výzkum rakoviny, americké Northwestern University a britské Royal Surrey County Hospital tento týden zveřejnil vědecký magazín Nature

„Ve studii byly i opačné případy, kdy lékaři rakovinu odhalili a umělá inteligence nikoli,“ mírní všeobecné nadšení radiační onkolog Vít Ulrych z pardubické kliniky Multiscan. „Musíme být opatrní a hodnotit to jako sice zjevný úspěch umělé inteligence, ale dá se říct, že výsledky jsou téměř srovnatelné.“

Český algoritmus

Na principu srovnávání snímků pracuje také algoritmus, který dokáže zaznamenat degenerativní změny v mozkové tkáni.

Jedním z projevů těchto nemocí totiž je, že některé tkáně (konkrétně mozková jádra) začnou odrážet ultrazvukové vlny jinak než zdravé tkáně, a zobrazí se tedy na ultrazvuku jinou barvou. A to dokonce dřív, než se projeví další symptomy jako třeba třes rukou v případě Parkinsonovy nemoci.

Čtěte také

Umělá inteligence od české společnosti Tesco SW dokáže vyhodnocovat ultrazvukové snímky místo lékaře. Stačí, když doktor nahraje ultrazvuky do aplikace v počítači a vybere oblast, na kterou se má program zaměřit.

Software pak porovnává hodnoty vyšetřovaného pacienta oproti průměrným hodnotám zdravých lidí. V některých případech dokáže rozeznat i mnohem menší odchylky než lidský lékař.

Lékaře nenahradí

Navzdory tomu zůstane podle Víta Ulrycha v příštích letech umělá inteligence především v roli pomocníka lékařů. „V nejbližší době je pravděpodobně úplně nenahradí, protože má také svoje vrtochy, a to přiznávají i autoři studie – na obrázku může být třeba nějaký šum nebo nedokáže srovnat dokonale snímky z různých mamografických přístrojů,“ uvádí.

Lidé tedy budou muset umělou inteligenci kontrolovat. Hlavní výhodou jejího využití v diagnostice proto bude nejspíš hlavně časová úspora.

autoři: Vojtěch Koval , Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související